Smittämnen och vektorer i ett förändrat klimat

Klimatförändringen påverkar spridningen av smittsamma sjukdomar genom förändrad förekomst av smittämnen och vektorer som sprider sjukdomar. Ökad smittspridning kan också bli följden vid en ökad frekvens av extremväder. För en fortsatt god djurhälsa i ett förändrat klimat är det viktigt att vara medveten om och anpassa sig till dessa förändringar. 

Klimatförändringen kan påverka utbredning och spridningsmönster för inhemska smittsamma sjukdomar, men även bidra till att nya smittor introduceras i Sverige. Exempelvis kan allvarliga sjukdomar spridas via vektorer som insekter, fästingar och gnagare. Klimatförändringen kan påverka vektorernas livsmiljö och beteendemönster och kan därigenom ge en direkt effekt på sjukdomarnas utbredning och spridningsmönster.  

Förekomst av befintliga sjukdomar förändras

Klimatförändringen påverkar spridningsmönstret för smittor, inte minst till följd av en ökad frekvens av extrema väderhändelser. Ökad nederbörd och skyfall, högre havsnivåer, ras och skred samt torka är alla händelser som riskerar att leda till förorening av vatten samt försämrad vattenkvalitet eller ökad risk för spridning av smittämnen.  Ett exempel på förändrad utbredning av sjukdom är den fästingburna infektionen borrelia som i samband med att temperaturen blir mer gynnsam för fästingar kan sprida sig längre norrut.

Nya sjukdomar introduceras

Utöver större utbredningsområden för befintliga sjukdomar kan förändringar i klimatet även bidra till att sjukdomar kan etableras i nya områden. När en ny djurart introduceras till ett område, antingen genom import eller genom naturlig förflyttning, kan den bära med sig smittämnen som den själv är immun mot, men som kan drabba den befintliga djurpopulationen hårt. Exempel på en sådan sjukdom är kräftpest, som infördes med den immuna signalkräftan och som har utrotat den svenska flodkräftan i många vattendrag.

Vektorburna infektioner ökar

Ett förändrat klimat medför förändrad förekomst av vektorer som kan sprida smittor. Fästingar, knott och myggor är alla exempel på vektorer som kan sprida smittor. Redan idag förekommer sjukdomsutbrott kopplade till smittämnen som sprids med vektorer, exempelvis virus som kan orsaka sjukdomen blåtunga och Schmallenberg.  

Flera vektorburna sjukdomar kommer att introduceras i framtiden, som för Usutu- och West nile fever-virus, vilka följer med flyttfåglar och överförs till andra djur via myggarter som redan finns i landet. Fästingburna infektioner hos både djur och människor förväntas också öka när klimatet förändras. Det gäller både sjukdomar som redan finns i landet idag, såsom anaplasmos och babesios, och nya sjukdomar som kan introduceras med nya fästingarter som följer med flyttfåglar, resande djur och människor och importer av djur.

Läs mer


Senast granskad 2025-07-04

Åk till toppen