Gå direkt till innehåll
Renögabloggen

Välkommen till Renöga-bloggen - Första inlägget

Här får ni hänga med på uppdateringar och händelser inom våra delstudier i Projekt Renöga, som beräknas pågå till 2024, och där fokus ligger på smittsamma sjukdomar i ögon och mun på ren.

Renar, renar, renar! Här kommer du kunna följa vårt arbete med dessa fascinerande djur! Alla renars öron kommer vara suddade för att de inte ska kunna spåras. Foto: Dan Tjell

Både virus och bakterier kan under vissa omständigheter ge uppkomst till sjukdomsutbrott hos renarna. Vi vet att såväl den pågående klimatförändringen som konkurrerande markanvändning ökat behovet av att utfodra renar vilket ser ut att även påverka förekomsten av smittsamma sjukdomar. Ett av projektets syften är därför att fördjupa våra kunskaper om bidragande faktorer (riskfaktorer) för sjukdomar i öga och mun för att på sikt kunna ge råd om förebyggande insatser.

Du som blogg-läsare har dessutom möjlighet att ställa dina renfrågor till oss, så svarar vi här!

Vilka är då vi som är involverade i det här projektet?

Logotyp med stiliserat renhorn.
Projektets logotyp.

I huvudsak är det jag, Karin Wallin Philippot, som står för inläggen i bloggen. Jag är veterinär och doktorand (forskarstuderande) inom projektet. Mina intresseområden är framför allt infektionssjukdomar hos idisslare, däribland ögon, samt förebyggande djurhälsovård. Jag har tidigare arbetat som distriktsveterinär och nöthälsoveterinär och ger mig med stor glädje nu in i renarnas värld.

Mina handledare är:

Jonas Johansson Wensman, veterinär och forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) vars specialitet är bland annat virus hos små idisslare.

Ylva Persson, veterinär på SVA med gedigen erfarenhet av smittsamma sjukdomar hos idisslare samt antibiotikaanvändning.

Anna Omazic, forskare på SVA som varit delaktig i flera projekt relaterade till renhälsa.

Jenny Frössling, veterinär epidemiolog och en fena på det hon gör (mycket siffror) här på SVA.

Lotta Berg, professor på SLU med expertis inom djurvälfärd.

Vi ses framöver!

 

Prenumerera på bloggen

Om Bloggen

Prenumerera på bloggen