Säkra din spannmålskvalitet på gården

Publicerades 2025-07-09

Vete
Vete i kvällsol. Foto: Pixabay

Med årets goda skördeprognoser och stora volymer är det extra viktigt att skörda, konservera, lagra och förvara spannmålet på rätt sätt. Detta är viktigt både ur lönsamhetsperspektiv och för att säkerställa foder- och livsmedelssäkerhet. I och med uppbyggnaden av den civila beredskapen kan lantbrukare i större utsträckning än tidigare även behöva lagra spannmål på sina egna gårdar.

I mitten av juni arrangerade LRF Kött ett lunchseminarium med titeln ”Säkra din spannmålskvalitet på gården”. Förutom representanter från SVA medverkade även experter från Anticimex, branschorganisationen Foder och Spannmål och en före detta forskare från RISE. Seminariet spelades in och du kan titta på det här. Ett budskap från seminariet var att nu är det dags att se över utrustning och lokaler för skörd och lagring, så att allt är redo för skörden.

Vid seminariet redovisade SVA resultaten från ett projekt som Jordbruksverket har finansierat och SVA genomfört. Under 2024 undersöktes kvaliteten på foderspannmål på gårdsnivå. Projektet har blivit förlängt och fortsätter även under 2025. Rapporten för 2024 hittar du här Hygienisk kvalitet i gårdslagrad spannmål - provtagen 2024.

SVA har även initierat ett angränsande beredskapsprojekt Långtidslagring av spannmål på gårdsnivå - SVA där målet är att ta fram en vägledning till primärproducenter om hur långtidslagring av spannmål bör ske för att säkerställa bibehållen kvalitet.

– En bra hygienisk foderkvalitet är viktigt för att kunna erbjuda djuren ett säkert foder. Det bidrar till att djuren håller sig friska, välmående och behåller sin produktionskapacitet. Oavsett freds- eller kristid utgör säker foderhantering en stomme i djurhållningen, därför är vi på SVA stolta över att hjälpa lantbrukare med att bygga upp den här beredskapen, säger Johanna Dernfalk som är chef på sektionen för miljö och fodersäkerhet på SVA.

 


Senast granskad 2025-07-09

Åk till toppen