Gå direkt till innehåll

Tungmask hos hund

Linguatula serrata

Hund

I Norden har enstaka fall av tungmasken Linguatula serrata påvisats hos hundar importerade från Rumänien.

Anmälningspliktig :

Ja

Epizooti :

Nej

Zoonos :

Ja

Utseende

Tungmasken Linguatula serrata är en parasit som hör hemma bland kräftdjuren.  Parasiten är platt, segmenterad och är försedd med klor i framänden. Hanarna är upp till 2 cm långa medan honorna vanligen är 10-12 cm.  

Livscykel

Tungmask hos hund
Tungmask hos hund. Foto: Anders Lindström/SVA

Den vuxna tungmasken lever i näshålan på sitt värddjur som är en köttätare, till exempel räv, hund eller katt. Där kan tungmasken leva i upp till 15 månader. Honorna producerar stora mängder ägg som kommer ut med värddjurets avföring och nossekret.  När äggen sväljs av en mellanvärd, vanligen en idisslare, kläcks äggen i tarmen och larver med fyra ben blir fria. Larverna borrar sig genom tarmväggen och sprids till olika organ, speciellt till lungor, lever och lymfknutor. Därefter utvecklas larverna till nymfer som kan infektera ett värddjur om de blir uppätna. I värddjuret kryper nymferna till näshåla/svalg där de utvecklas vidare till vuxna stadier. Honorna börjar producera ägg efter cirka sex månader.

Symtom

Hundar smittas vanligen av att äta rått infekterat slaktavfall. Symtom hos en infekterad individ kommer från näsa och svalg och yttrar sig i form av fnysningar, harklingar och irritation. Även människa kan infekteras, både med ägg från värddjur eller med nymfer i rå inälvsmat. Människor får sällan allvarliga symtom, men parasiten är obehaglig då nymferna sätter sig i näshålan.

Behandling

Dessvärre är tungmasken svår att avdöda med läkemedel. Parasiterna kan möjligen avlägsnas manuellt under narkos. I de två fallen som SVA har kommit i kontakt med fnös respektive harklade hundarna ut maskarna.

Mer information om införselregler till Sverige för hundar finns på Jordbruksverkets webbplats.

Mer information

Tala med din behandlande veterinär om du har frågor om din hund. Om din hund är sjuk är det viktigt att du snabbt kontaktar en praktiserande veterinär oavsett vad anledningen till sjukdomen kan tänkas vara.  

Hitta på denna sida

    Senast uppdaterad : 2021-02-23