Långtidslagring av spannmål på gårdsnivå

Förmågan att överlagra spannmål med god hygienisk kvalitet till foder på gårdsnivå är högaktuell på grund av klimatförändringen och det osäkra omvärldsläget. SVA:s projekt ”Långtidslagring av spannmål på gårdsnivå” syftar till att sammanställa information om vilka faktorer som har negativ inverkan på spannmålens hygieniska kvalitet efter skörd samt hur de kan förebyggas. Projektets mål är att ta fram en vägledning till primärproducenter om hur långtidslagring av spannmål bör ske för att säkerställa bibehållen kvalitet, även vid lagring över längre perioder.
En stor del av spannmålen som odlas i Sverige torkas och lagras på gård. Spannmål lagrad på gård används till foder för egna djur eller levereras in till foder- och livsmedelsanläggningar senare under säsong. Under de senaste åren har en ökad frekvens av skadedjur och dålig hygienisk kvalitet noterats hos spannmål som kommit in till foder- och livsmedelsanläggningar under eftersäsongen. Stor variation i hygienisk kvalitet hos spannmål lagrad på gård för djurfoder har även visats i ett projekt som genomförts av SVA med medel från SJV under 2024 och 2025 (se länk till rapport nedan).
Hygienisk kvalitet hos spannmål påverkas av flera faktorer som väder, konservering och lagring. Med klimatförändringen har extremväder blivit vanligare och det ställer större krav på kapacitet och hantering av spannmål vid till exempel skörd och konservering. Idag omsätts nästan all spannmål inom ett år, men stor årsvariation i kvalitet och kvantitet på grund av klimatförändringen och ett osäkert omvärldsläge gör att ökad lagring är intressant. Som en första del i projektet så samlas befintlig kunskap in och det arbetet pågår under 2025. Senare i projektet kommer kunskapen sammanställas och presenteras i lämpligt format.