Gå direkt till innehåll

Importhundar saknade rabiesskydd – trots vaccinationsintyg

Sidan granskades senast : 2015-06-26

SVA har analyserat prover från 75 till Norge importerade gatuhundar och analyserna visar att hälften av dem saknade tillräcklig nivå av antikroppar mot rabies. Studien presenteras i nästa nummer av den vetenskapliga tidskriften Veterinary Record.

Sedan 2012 krävs bara rabiesvaccination och behandling mot rävens dvärgbandmask för att en hund ska få importeras till Norge från EU (för import till Sverige från EU krävs enbart rabiesvaccination). Tidigare krävdes att man också kontrollerade att hunden genom vaccinationen hade fått tillräckligt med antikroppar för att kunna stå emot smitta. När kravet på att kontrollera antikroppar togs bort så medförde det en ökning av import av gatuhundar till Norge från östeuropeiska länder, i synnerhet från Rumänien.

En studie, där SVA har varit analyserande laboratorium, omfattar 75 importerade gatuhundar från Rumänien, Ungern, Balkan eller Baltikum. Undersökningen visar att endast 35 hundar (47 procent) hade tillräckligt skydd mot rabies. 40 hundar (53 procent) hade dåligt med antikroppar varav 14 hundar (19 procent) helt saknade skydd mot rabies. Av 56 hundar med vaccinationsintyg saknade hälften (50 procent) antikroppar i tillräcklig mängd.

– De länder de här hundarna kommer ifrån har ännu inte en tillfredsställande rabiessituation så det här är oroväckande siffror och det visar att det finns risk för att rabies ska sprida sig vidare i Europa och till Sverige. En del hundar kan ha blivit vaccinerade men inte fått tillräckligt med antikroppar men det kan också vara så att de har haft falska intyg och aldrig blivit vaccinerade, säger Louise Treiberg Berndtsson, veterinär vid SVA och medförfattare till artikeln.

Artikeln ”Cross-border transport of rescue dogs may spread rabies in Europe” publiceras i veckan av den mycket välrenommerade vetenskapliga tidskriften Veterinary Record. Artikeln är skriven av norska forskare med Louise Treiberg Berndtsson, veterinär vid SVA, som medförfattare. Artikeln tar upp risken att rabies kan spridas till Norge på grund av import av hundar från EU-länder där rabies inte är utrotad.

– Det finns stora risker med att importera hundar från länder där rabies förekommer. Om du ska göra det krävs det att du är noggrann. Du måste kontrollera att alla intyg är äkta och att hunden verkligen har de vaccinationer som anges, säger Louise Treiberg Berndtsson.

Mer information och kontakt

Veterinär Louise Treiberg Berndtsson, SVA, tel. 018-67 43 15, e-post louise.t.berndtsson@sva.se