Gå direkt till innehåll
Två kvinnor och två män står uppställda vid ett träd utanför SVA:s entré.
I projektet kommer SVA:s experter Karl Ståhl, Erika Chenais, Stefan Widgren och Aleksija Neimane forska om det svenska ASF-utbrottet. Bild: Elnaz Alizadeh/SVA.

Stort forskningsprojekt om afrikansk svinpest till SVA

Sidan granskades senast : 2024-06-25

Ett forskningskonsortium lett av Erika Chenais och Karl Ståhl på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har beviljats medel av Naturvårdsverket för att studera hantering av framtida utbrott av afrikansk svinpest hos vildsvin.

I september 2023 bekräftades afrikansk svinpest (ASF) hos vildsvin i Sverige. Det var första gången som smittan nådde Sverige. Hittills verkar det som att det svenska utbrottet är på väg att bli en av få framgångsrika bekämpningskampanjer inom den pågående ASF-epidemin i Europa. Alla bakomliggande orsaker till det goda resultatet är inte kända, och det är inte heller känt hur utbrottet skulle ha utvecklats om andra restriktioner och åtgärder hade genomförts, eller hur ett framtida utbrott på en annan plats skulle utvecklas.

– Även om bekämpningsarbetet måste betraktas som en framgångssaga så är det tydligt att det haft omfattande negativ inverkan på det drabbade samhället. Tack vare detta projekt får vi möjlighet att dra lärdomar som kommer bli värdefulla för framtiden, säger Karl Ståhl som är statsepizootolog på SVA och en av projektets initiativtagare.

Projektet har beviljats 8,4 miljoner kronor. Forskare kommer att samarbeta multidisciplinärt i olika delprojekt under tre års tid.

– Projektet kommer använda erfarenheter och data från det pågående ASF-utbrottet för att generera ny kunskap som kommer förbättra förståelsen för konsekvenserna av utbrottet och minska negativ påverkan av framtida utbrott.  Resultaten kommer dessutom användas till att förbättra de system som finns för att upptäcka och hantera utbrott, säger Erika Chenais, statsveterinär på SVA och huvudsökande för projektet.

För att uppnå detta kommer forskare från flera olika forskningsområden och forskningsinstitut att samarbeta. Olika forskningsmetoder kommer användas för att studera de olika forskningsfrågorna. Effekterna av utbrottet och bekämpningsåtgärderna på lokalsamhället kommer studeras genom intervjuer; de ekonomiska effekterna kommer studeras med kost-nytta-analys. Faktorer som påverkade smittspridning i utbrottet, inklusive hur vildsvinspopulation rör sig, dess storlek och täthet kommer studeras genom att följa vildsvins rörelser med GPS och drönare. Datamodellering kommer användas för att studera olika scenarier för ASF-utbrott, hur det påverkar smittspridningen och utbrottets storlek samt kostnader.

De olika system som redan finns för medborgarforskning och rapportering av vilt kommer undersökas för att förbättra dem så att nya introduktioner av afrikansk svinpest kan upptäckas så tidigt som möjligt. Den data och kunskap som tagits fram i projektet kommer analyseras och sammanfattas för att ta se hur hantering av framtida utbrott kan anpassas för att minska påverkan från utbrottet utan att öka smittspridning och utbrottets storlek.

– Projektets samarbetsform gör att vi kommer kunna göra både fördjupade analyser där specialister från de olika forskningsfälten undersöker de olika forskningsfrågorna och ha tvärvetenskapliga samarbeten och dialog som stimulerar nya sätt att tänka och att hitta nya, hållbara lösningar till de identifierade utmaningarna avslutar Erika Chenais.

I projektet ”Förbättrad hantering av framtida utbrott av afrikansk svinpest genom multidisciplinärt partnerskap och lärande” kommer forskare vid SVA, SLU Grimsö, Stockholms universitet och Agrifoods vid Lunds universitet samarbeta i olika delprojekt under tre års tid.

Kontakt

Karl Ståhl

Statsepizootolog, professor

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Erika Chenais

Statsveterinär, docent

Foto: Therese Selén/SVA