Få nötkreatur har skyddande immunitet mot blåtunga

Publicerades 2025-07-01

Ett femtontal kor betar på solig äng med lövträd i bakgrunden
Genrebild kor som betar. Foto: Oleksii Kononenko/iStock

Tidigare i år undersöktes tankmjölkprover från mjölkbesättningar i hela Sverige för antikroppar mot blåtunga. En stor andel av proverna från södra Sverige var positiva. En fördjupad undersökning visar nu att i de flesta besättningar har endast ett fåtal djur skyddande antikroppar. Vaccination är en effektiv åtgärd för dessa mjölkkor. 

I januari undersökte Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tankmjölkprover för antikroppar mot blåtunga från 544 mjölkbesättningar i hela Sverige. Då var en stor andel av tankmjölksproverna från södra Sverige positiva, en indikation på att något av djuren i besättningen varit infekterade med blåtunga serotyp 3 (BTV3) och är skyddade mot ny infektion. Efter genomgången infektion med blåtunga bildar drabbade djur antikroppar som finns i blodet, dessa utsöndras även till mjölken och därför kan man mäta det i mjölkprov från den individuella kon eller i tankmjölken.

Nu har ytterligare en undersökning gjorts där både individmjölkprover och tankmjölksprover har undersökts, totalt över 2500 prover från 33 besättningar. Detta har gjorts för att se om man utifrån ett tankmjölksprov kan bedöma andelen kor i en besättning som har varit smittade och är immuna mot BTV3. Arbetet med analys av resultaten pågår men de visar att i de allra flesta besättningar som haft smittade djur 2024 är det endast en låg andel av djuren som varit smittade.Övriga djur i besättningen saknar skydd och kan komma att smittas under årets säsong. Vaccination är den mest effektiva åtgärden för att skydda djuren från sjukdom, den är frivillig och bekostas av djurägaren.

– Redan nu kan vi konstatera att i de allra flesta besättningar hade inga, eller endast en låg andel, av korna varit smittade och fått skyddande antikroppar i januari 2025. Eftersom sjukdomen sprids av svidknott och korna inte smittar varandra är detta det förväntade spridningsmönstret, säger Erika Chenais, statsveterinär på SVA.

Baserat på resultaten från den senaste undersökningen, tidigare tankmjölksundersökningar och de rapporterade kliniska misstankarna om BTV3 verkar det som att kor kan smittas utan att visa några symtom, eller endast visa lindriga symtom som går över av sig själv.

– Med tankmjölksprovtagning kan man upptäcka även låga nivåer av antikroppar, i den här undersökningen visade tankmjölksprovet positivt när bara drygt 2 procent av korna i besättningen hade antikroppar, säger Erika Chenais.

Efter naturlig infektion finns de skyddande antikropparna kvar i flera år, förmodligen hela djurets livstid.

Läs mer

Kontakt

Porträtt av Erika Chenais

Foto: Therese Selén/SVA

Erika Chenais

Statsveterinär, docent

Veterinär epidemiologi, främst i låginkomstländer.

Åk till toppen