Gå direkt till innehåll

Populärvetenskap

  • 2024-04-25 | Ylva Persson

    Hårlöshet hos nötkreatur – ändrade rutiner utmanar läkemedelsbehov

    Hårlöshet är vanligt hos nötkreatur som går utomhus utan tillgång till ligghall. För att få bukt med problemet krävs i dag förebyggande läkemedelsbehandlingar, men de leder till miljöpåverkan och motståndskraftigare parasiter. En SVA-studie visar att ändrade skötselrutiner motverkar hårlöshet och kan göra läkemedlen överflödiga.


    Nötkreatur
    Djurhållning
    Djurhälsa
    Forskningsprojekt
    Parasiter
  • 2024-04-05 | Ylva Persson

    Ett annorlunda virusutbrott i en svensk getbesättning

    Getter i en mjölkbesättning i södra Norrland hade under lång tid haft luftvägsproblem. Det visade sig att de drabbats av getters motsvarighet till HIV. Sådana fall riskerar att förbli oupptäckta om inte särskilda symtom beaktas vid undersökningar, visar en SVA-studie.


    Get
    Djurhållning
    Djurhälsa
    Sjukdomsutbrott
    Getter
  • 2024-01-08 | Anna Omazic

    EU ökar beredskapen för zoonotiska sjukdomsutbrott

    En nationell övning gjord i elva EU-länder har lett till att bland annat Sverige nu är bättre rustat för att hantera utbrott av sjukdomar som kan smitta mellan djur och människa, så kallade zoonoser. Övningen testade samverkansförmågan mellan myndigheter som arbetar med djurhälsa, folkhälsa och livsmedelssäkerhet. Förbättrad kommunikation och datahantering var teman som diskuterades. Lärdomar från övningen kan användas för att skapa en samordnad One Health-strategi för sjukdomsbekämpning.


    Djurhälsa
    OneHealth
    Övning
    Folkhälsa
    Livsmedelssäkerhet
    OHEJP
    Salmonella
  • 2023-12-04 | Anna Omazic

    Risk för TBE-smitta i opastöriserad mjölk

    Fästingburen hjärninflammation (TBE) är en allvarlig sjukdom. Fästingbett är det vanligaste sättet att bli smittad med TBE-virus, men det finns också risk att smittas via konsumtion av opastöriserad mjölk och mjölkprodukter. Genom att undersöka TBE-virusantikroppar i tankmjölksprover från mjölkbesättningar i Sverige har forskare vid SVA och Örebro universitet kunnat identifiera ett riskområde för TBE.


    Nötkreatur
    Get
    Får
    Idisslare
    Mjölkkor
    Getter
    Får
    Fästingar
    TBE
    Opastöriserad mjölk

Prenumerera på bloggen

Om Bloggen

Prenumerera på bloggen