Allvarligt sjuka djur på mjölkgård

Döda kor på ladugårdsgolv
Döda kor på ladugårdsgolv. Bild: Midjourney AI.

Det här materialet innehåller ett scenario i två steg. Ta er gärna tid att läsa, fundera och diskutera tillsammans. Missa inte checklistan i slutet. Där finns tips på hur ni kan förebygga och förbereda er för olika händelser. 

Efter en kopp kaffe går ni ut till stallet för att påbörja morgonens mjölkning. Ni noterar att korna inte ätit upp på foderbordet som de brukar. När ni tänder lyset ser ni först inte korna, men efter en stund märker ni att alla kor ligger ner, och inte bara i liggbåsen. Minst hälften ser ut att ligga platt på sidan.

När ni tittar närmare inser ni att de är döda. I liggbåsen verkar några av korna fortfarande leva, men de tycks påtagligt påverkade med ansträngd andning. Hos flera av dem rinner det stora mängder saliv från munnen. En ko sitter som en hund och försöker resa sig. Hon ramlar omkull och kan inte komma upp.

Diskutera 

      • Vad gör ni?
      • Vilka kontaktar ni?
      • Varför väljer ni just så? 
Bönder i samtal
Bönder i samtal. Illustration: Midjourney AI

Ni är chockade och börjar direkt fundera på vad som kan ha hänt. Allt ser ut som vanligt i stallet, men när ni tänker efter minns en av er att en främmande skåpbil sågs på gårdsplanen i går morse. Men den försvann ganska fort och hade kanske bara kört vilse? Eller, kan någon ha förgiftat korna?

Samtidigt vet ni att ensilaget ni använt den senaste tiden luktar stickande och fränt, och att det är blött. Det har varit brist på grovfoder och ni har varit tvungna att ta det ni har.

Kan dåligt foder ha gjort korna så här sjuka?

Diskutera 

      • Vad gör ni? 
      • Vilka kontaktar ni? 
      • Hur hade ni kunnat förebygga eller förbereda er för händelsen? 
Bönder gestikulerar
Bönder diskuterar åtgärder. Illustration: Midjourney AI

Checklista: Fodersäkerhet

  • Undvik att få med gödsel, jord eller djurkadaver vid skörd och ensilering
  • Skicka in grovfoder på näringsanalys för att få indikation på hygienisk kvalitet
  • Skicka in foder på hygienanalys vid misstanke om dålig lukt, utseende eller analysresultat
  • Tolka analysresultat med hjälp av laboratorium eller foderrådgivare
  • Utfodra inte foder med tveksam kvalitet innan du vet att det är säkert
  • Ha viss överlagring av grovfoder – minst 25 procent av årsförbrukningen
  • Planera för ett katastrofscenario där många djur kan behöva avlivas på kort tid

Tips

•    Bygg nätverk med grannar, lantbrukare, avbytare, hantverkare, rådgivare och veterinär
•    Ha ett gott samarbete med din veterinär
•    Håll kontakt med kommunen, länsstyrelsen och Jordbruksverket
•    Följ myndigheternas webbsidor för aktuell information
•    Ha koll på kontaktvägar till myndigheter

Bondgård
Bondgård. Illustration: Midjourney AI

Materialet har tagits fram inom ramarna för projektet När krisen eller kriget kommer – beredskapsplanering i primärproduktionen av svenska livsmedel. Projektet syfte är att öka primärproducenters förmåga att arbeta förebyggande och ta fram alternativa planer för att bättre stå emot såväl kriser i fredstid som krig.

Medverkande organisationer: Statens veterinärmedicinska anstalt, Länsstyrelserna, Lantbrukarnas riksförbund (LRF), Hushållningssällskapet Halland, Skånesemin, Växa, Gård & Djurhälsan, Svensk fågel, Svenska ägg. 

Finansiär: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Läs mer


Senast granskad 2025-11-03

Åk till toppen