Gå direkt till innehåll

Hitta på denna sida

  Fransk hjärtmask hos vilda djur

  Andra sjukdomsnamn: Angiostrongylus vasorum

  räv varg Vilda djur

  Fransk hjärtmask (Angiostrongylus vasorum) infekterar hunddjur och är hittad hos räv och hund i Sverige. Den vuxna masken lever i höger hjärtkammare och i lungornas blodkärl och kan orsaka skador på blodkärl och lungor som kan yttra sig på många sätt. De vanligaste symtomen är långvarig hosta, tung eller snabb andning, avmagring och nedsatt ork.

  Anmälningspliktig :

  Ja

  Epizooti :

  Nej

  Zoonos :

  Nej

  Sjukdomsinformation

  Hjärtmask lungartär
  Hjärtmask från lungartären. Foto: SVA

  Orsak: Rundmasken Angiostrongylus vasorum
  Arter: Rödräv, fjällräv, varg och hund.
  Spridning: Via sniglar som mellanvärd.

  Fransk hjärtmask, (Angiostrongylus vasorum), infekterar hunddjur. Sedan 2003 har parasiten funnits hos rävar på ön Sydkoster i Bohuslän.

  I september 2009 påvisades masken för första gången hos en självdöd räv på fastlandet, i Osby kommun i Skåne. Hösten 2011 påvisades fransk hjärtmask på en räv från Växjö Kommun. Smittade hundar har nu påträffats upp till södra Norrland. I Danmark är fransk hjärtmask etablerad lokalt på flera håll och parasiten utgör ett stort problem hos hundar i vissa områden. I Norge har parasiten påträffats för första gången 2016 hos rödräv.

  Infekterade hundar och rävar sprider infektionen genom att parasitlarver kommer ut på marken via avföringen. Sniglar av olika arter attraheras till avföringen och kan ta upp larverna. En ny hund eller räv infekteras när de äter eller slickar på en infekterad snigel.

  Fransk hjärtmask lever i höger hjärtkammare och i lungornas blodkärl. Den vuxna masken kan orsaka skador på blodkärl och lungor som kan yttra sig på många sätt. De vanligaste symtomen är långvarig hosta, tung eller snabb andning, avmagring och nedsatt ork. När infektionen fortskrider kan även blödningar och blodproppar uppstå i inre organ, vilket snabbt kan orsaka allvarliga skador och död. Smittade hundar kan behandlas. Fransk hjärtmask infekterar inte människa.

   

  Mikroskopfilm av fransk hjärtmask. Film: Anton de Jong/SVA

   

  Sidan granskades senast : 2024-04-02