När afrikansk svinpest drabbade ugandisk by – vad hände med grisarna och vad gjorde bönderna?
Publicerades 2025-10-09

När afrikansk svinpest (ASF) bröt ut i en by på landsbygden i Uganda fick forskarna en ovanlig möjlighet att samla in data direkt under pågående utbrott. Studien gav unika insikter i hur ASF sprids i småskaliga lantbruk och hur bönderna försökte hantera utbrottet utifrån sin situation. Kombinationen av epidemiologiska analyser och social förståelse gör att studien kan bidra till att förebygga och begränsa framtida utbrott i liknande miljöer.
Afrikansk svinpest är en smittsam, dödlig virussjukdom som drabbar grisar. Det finns ingen behandling eller effektivt vaccin för den aktuella virusstammen.
Forskarna tog prover och intervjuade grisägarna
Forskarna fick höra talas om ett utbrott med hög dödlighet och sjuklighet bland grisar i byn och inledde studien under det pågående utbrottet. Prover togs från sjuka och döda grisar för att fastställa att det rörde sig om ett utbrott av ASF. Sedan genomfördes intervjuer med grisägarna och data samlades in från platser där ASF riskerar att spridas: slaktplatser, marknader med levande grisar och färskt fläsk, och restauranger som serverar fläskkött. Alla hushåll i byn som hade grisar innan utbrottet ingick i studien.
Nära hälften av hushållen drabbade
Resultaten visade att 61 av 128 hushåll med grisar hade drabbats av ASF. Konsekvenserna av utbrottet var stora. I de hushåll som smittats minskade antalet grisat med i genomsnitt 48 procent, medan motsvarande minskning i de hushåll som förblev fria från ASF endast var 2 procent. Bland de drabbade hushållen rapporterades att:
• 17 hushåll hade gett sjuka grisar medicin.
• 13 hushåll hade begränsat rörligheten genom att stänga in eller binda upp grisar.
• 11 hushåll hade separerat friska från sjuka grisar.
• 10 hushåll hade försökt få hjälp från någon utomstående.
Grisägarna fick även svara på vad de gjort med grisar som dött. 43 hushåll uppgav att de hade sålt dem, och 34 hushåll att familjen själva hade tillagat och ätit dem. Endast 3 hushåll svarade att de hade gjort sig av med kadaver på ett säkert sätt, exempelvis genom att bränna dem eller lägga dem i latrinen.
Spridningen större där grisarna stod tätare
Forskarnas analys visade att smittan främst spreds i områden med hög täthet av grisar och i närheten av slaktplatser och marknader. Spridningen var alltså inte slumpmässig, utan kopplad till hur mycket grisar som fanns lokalt och till aktiviteter inom gris- och fläskproduktion. Två tydliga anhopningar av smittade hushåll kunde identifieras, vilket innebär att smittade hushåll var samlade både tids- och platsmässigt.

ASF dubbel börda för småjordbrukare
Studien visar på den dubbla börda som ASF innebär för småjordbrukare. Dels förlorar de djur som är en viktig ekonomisk resurs och försörjningsmöjlighet, dels bidrar riskbeteenden som försäljning och konsumtion av döda och sjuka djur till att sjukdomen fortsätter spridas. Att få hushåll hade sökt hjälp, och att döda och sjuka grisar hanterades på ett sätt som riskerar att bidra till smittspridning, visar att det finns mer behov av veterinära resurser och stöd för att begränsa smittan. Det visar också att mer kunskap behövs.
Mer om studien
Studien finns publicerad här: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167587725001862
Studien ingick i ett större projekt med syfte att öka förståelsen av genomförandet av kontrollåtgärder för afrikansk svinpest i Uganda. Läs mer om det här.