Gå direkt till innehåll

Djurskydd och dopning

Den som har hästar och andra djur ansvarar för att djuren har det bra. Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. I djurskyddslagen står det också att handlingar som innebär fysiskt och psykiskt lidande för djuren är förbjudna.

Dressyrhäst med knuten man
SVA arbetar för en sund hästsport. Foto: lorado.

Medicinera ett djur inför en tävling eller vid träning under tävlingsmässiga förhållanden är förbjudet och klassas som dopning (doping). Både tillförsel av vissa substanser och vissa fysikaliska behandlingar kan därför ha karenstider för träning och tävling.

Jordbruksverket ansvarar för djurskyddet i Sverige på högsta nivå och utfärdar bestämmelser. Länsstyrelserna arbetar med förebyggande utbildning och kontroll av djurskyddet. Om du misstänker att djur vansköts eller far illa ska du kontakta länsstyrelsen. Om det är akut och du inte kan nå länsstyrelsen kan du kontakta polisen. I utredningar av brott mot djur behövs många gånger göras en obduktion och en rättsmedicinsk undersökning.

SVA anlitas ofta för analyser, obduktioner och expertutlåtanden när det gäller dopning och andra djurskyddsärenden. Dopningsprover inom nordisk häst- och hundsport analyseras av SVA. SVA erbjuder även besiktningsprov (analys) för häst kan användas i samband med besiktning, för kontroll av förekomst av antiinflammatoriska och lugnande substanser.

Beställ SVA:s produkt

Besiktningsprov (provtagningsmaterial)

Beställ SVA:s analys

Besiktningsprov (analys)

Sidan granskades senast : 2021-07-02