Gå direkt till innehåll
Skylt med information om afrikansk svinpest.
I år sätts ytterligare 175 informationsskyltar upp på rastplatser runt om i landet. Foto: Carl Johansson

Rastplatsskyltar informerar om afrikansk svinpest

Sidan granskades senast : 2020-09-30

Den smittsamma virussjukdomen afrikansk svinpest (ASF) finns i flera EU-länder. Sjukdomen drabbar tamgrisar och vildsvin. Nyligen upptäcktes det första fallet av ASF i Tyskland. Som en av åtgärderna i arbetet för att förhindra att sjukdomen når Sverige, förses rastplatser utmed större vägar med informationsskyltar, skriver Jordbruksverket och Trafikverket i ett pressmeddelande.

Afrikansk svinpest (ASF) har sedan 2014 spridit sig till flera länder i EU, bland annat Estland, Lettland, Litauen och Polen. Nyligen drabbades Tyskland av sitt första fall. ASF finns även i länder som Ryssland och Ukraina samt i stora delar av Asien. Sjukdomen kan spridas till exempel med livsmedel som innehåller kött från gris och eftersom man kan äta medhavd matsäck på rastplatser som ligger ute i naturen där det finns vildsvin behövs information på rastplatserna.

Jordbruksverket samordnar arbetet för att förhindra introduktion av ASF, och för att Sverige ska ha god beredskap för att hantera ett eventuellt utbrott. Samarbete och samverkan sker med flera andra myndigheter, bland andra Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), branscher och organisationer.

Under 2019 sattes 150 informationsskyltar upp. I år sätts ytterligare 175 skyltar upp. Skyltarna har information på sex språk.

Läs mer

Om afrikansk svinpest

Läs mer hos andra

Pressmeddelande 2020-09-30 från Jordbruksverket

Du kanske också är intresserad av