Gå direkt till innehåll

SvarmIT, interaktivt resistensövervakningsverktyg

På denna sida finns ett interaktivt verktyg för att visa förekomst av resistens bland olika typer av bakterier från djur. Du väljer själv vilka data du vill ska visas och trycker sedan på “Välj” för att uppdatera vad som visas. Andelen resistenta bakterier visas dels i ett linjediagram och dels i en tabell. I diagrammet kan du sedan välja bort linjer genom att klicka på förklaringarna för dessa.

Data för slumpmässigt utvalda Escherichia coli från friska djur (så kallade indikatorbakterier) kommer från aktiv övervakning gjord inom övervakningsprogrammet Svarm. Övriga data kommer från SVA:s diagnostiska laboratorium. Majoriteten av isolaten från diagnostiken kommer troligen från djur med infektioner och det kan vara en övervikt av isolat från behandlade djur eller från gårdar där antibiotikaanvändningen är hög.

Den brytpunkt som använts för att definiera resistens visas för respektive substans. Som utgångspunkt har epidemiologisk brytpunkt (ECOFF) från EUCAST använts om sådan finns tillgänglig. Data uppdateras varje dag men visas endast när det finns resultat för minst 30 isolat per år. Eftersom data i verktyget uppdateras dagligen är vissa av resultaten preliminära och kan komma att ändras. Dessutom kan de brytpunkter som används ändras och det kommer påverka andelen resistens.

 

Sidan granskades senast : 2023-08-25