Till startsidan för Statens veterinärmedicinska anstalt

Vaccinationer hos hund

Just nu får vi flera frågor kring vaccination av hund, samt om hundar oftare blir infekterade under hösten – vintern.

Får hundar oftare får olika infektioner under hösten och vintern? Svaret är nej. Det finns heller generellt ingen anledning att vaccinera hundar just under hösten/vintern. Vaccinering av en vuxen hund mot Parvovirusinfektion, det virus som orsakar så kallad valpsjuka, samt det virus som orsakar HCC (också kallad infektiös hepatit) ger ett mångårigt skydd. Dessa vacciner rekommenderas till alla valpar och vuxna hundar i Sverige, oavsett var man bor och hur hunden lever.

Två vacciner som ges mer vid behov är vaccin mot leptospiros och vaccin mot kennelhosta. De flesta hundar behöver inte vaccineras mot leptospiros , men I områden där det återkommande ses kliniska fall av leptospiros, eller i samband med ett misstänkt ökat antal sjukdomsfall, kan det dock vara aktuellt för de veterinärer som är verksamma där att rekommendera vaccination.

Kennelhosta ges vid behov, tillexempel innan en utställning eller vistelse med många andra hundar- eller årligen beroende på vad du som hundägare och veterinären tycker är aktuellt.

Tala med veterinär som arbetar med just hundar vid djursjukhus, klinik eller mottagning där du bor för att diskutera vad som är aktuellt för just din hund. 

Vaccinationsrapporter

I den vaccinationsrapport som utarbetats av Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap och Statens veterinärmedicinska anstalt finns information om vaccinationer av hund och katt.

 

 

 

Hittade du informationen du sökte på den här sidan?

  • 5 Perfekt, jag hittade svaret på min fråga
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1 Nej, inte alls