Gå direkt till innehåll

Wiktor, dataanalytiker

En dataanalytiker framför datorskärmar.
Wiktor får aldrig långtråkigt. Nya utmaningar dyker upp hela tiden. Foto: Oloph Demker/SVA

Vad gör du på SVA?

Jag arbetar som dataanalytiker. Det betyder att jag sammanställer, analyserar och visualiserar den djurhälsodata som kommer från labbresultaten på SVA för att stötta epidemiologernas sjukdomsövervakning. Just nu är det fokus på utveckling av digitala verktyg som appar och webbsidor för att kunna presentera det vi gör på ett bättre sätt. Vi vill nå ut med informationen och underlätta arbetet för oss på SVA och andra aktörer, exempelvis branschorganisationer. Det är ett roligt och händelserikt jobb!

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?

Väldigt blandat, men jag arbetar främst i olika projekt. Det är både forskning och utveckling såväl som interna projekt ända upp på EU-nivå. Jag jobbar mycket med planering, programmering och testning av interaktiva verktyg och appar, men även med dataflöden så att rätt information hamnar på rätt plats. Jag är också med och tar fram data vid oplanerade händelser som sjukdomsutbrott, vilket innebär snabba beslut.

Vad har du för utbildningsbakgrund?

Jag är civilingenjör i bioinformatik.

Hur utvecklas du i ditt arbete?

Jag är ju inte veterinär, så jag lär mig nytt om djursjukdomar och utvecklas hela tiden inom fältet. Det är nya projekt och nya samarbeten med nya kontakter, vilket gör att jag får nya utmaningar. Det är aldrig långtråkigt! Jag har ett tätt samarbete med epidemiologerna och kan diskutera med dem och på så vis få nya perspektiv.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Den stimulerande och lärorika miljön, mycket tack vare alla trevliga och kompetenta kollegor! Det känns dessutom väldigt givande att få jobba med samhällsviktiga frågor och bidra till Sveriges beredskap.

Sidan granskades senast : 2024-03-04