Gå direkt till innehåll

Introduktion till det pedagogiska materialet

Med hjälp av SVA:s pedagogiska material kan du som arbetar med barn och unga introducera dem till ämnen som smittskydd, livsmedelshygien, djurskydd och vad de ska tänka på när de möter djur.

SVA har tagit fram såväl spel och lekar som filmer och skyltar, anpassade för olika åldrar och behov. Här presenterar vi kortfattat hur vi har byggt upp det pedagogiska materialet och till varje del finns omfattande information och instruktioner i pdf-format. För en bra översikt och genomgång av allt material rekommenderar vi katalogen Gör och lär.

Vad finns det att välja på? 

Delar av materialet är framtaget för en specifik åldersgrupp, men många gånger passar det till äldre eller yngre också. Vi har även tagit fram delar av materialet på flera språk, och ser en bra möjlighet att integrera detta material i SFI-utbildningar. Genom indelningen nedan vill vi hjälpa er att hitta det material som kan passa just er verksamhet.

Våra nyckelbudskap

Banner om smittskydd vid djurkontakt
Våra nyckelbudskap är en kunskapsplattform för allt material.

Genom vår skrift Nyckelbudskap får du kunskap för att bättre förstå frågor kring smittskydd, antibiotikaresistens, djurskydd, livsmedelshygien, miljö och resor till andra länder. Dessa ämnen är genomgående teman i vårt övriga material.

Material för alla åldrar

Presentationsbild djurskydd
Bild från Kahoot.

Stimulera genom att aktivera! Film, tipspromenad, pyssel, spel och mycket annat hittar du här. Alla aktiviteter kommer med utförliga beskrivningar och diskussionsstöd. Spelen går att ladda ned och skriva ut, eller beställa i tryckt format från oss.

För pedagoger, lärare och ledare

Omslag ledarhandledning för barn och djur
Läs mer om hur ni får mesta möjliga nytta av våra spel i lärarhandledningen.

Här finns förslag på hur du som leder verksamheten kan använda det pedagogiska material vi har tagit fram, samt hitta stöd för utbildning av nya barn- och ungdomsverksamheter.

För verksamheter som tar emot studiebesök

Vad behöver ni informera om och hur gör ni det på ett bra sätt? Här ger vi råd och tips för att alla ska få en bra och trygg upplevelse. Vi har även skapat ett antal skyltar som förmedlar viktig information till besökare på en gård.

Material på olika språk

Skärmdump från spelet Djuren på gården
Förnya SFI-lektionerna med oss.

Delar av materialet finns tillgängligt på engelska, arabiska, dari, somaliska och tigrinja. Här har vi sammanställt dessa delar. 

Hur får jag tag på allt?

På respektive sidor ovan finns merparten av allt material att ladda ned som pdf:er. Ni kan fritt ladda ned det och använda som underlag eller komplement i undervisning, eller vid besök. 

Sidan granskades senast : 2024-02-21