Gå direkt till innehåll

Skicka en djurkropp till SVA

SVA tar emot kroppar för provtagning och analys. Vi får årligen in ett stort antal kroppar från såväl fladdermöss och småfåglar som som nötkreatur och katter. Vi tar emot hela eller delar av djurkroppar. 

För att kunna analysera ett inskickat material på bästa sätt, är det viktigt att det förpackas och transporteras så att det inte förstörs eller det blir läckage under transporten. Följ därför alltid nedanstående instruktion avseende det just du ska skicka in.

För att skicka in djurkroppar måste SVA:s transportkartonger användas och tjänsten PostNord Parcel alternativt budbilstjänst användas. SVA ska alltid kontaktas före insändande. SVA:s transportkartong används tillsammans med adresskort (som inkluderar hämtning av provet och leverans till SVA) och beställs hos SVA, alternativt används budbilstjänst.

Skicka in måndag – onsdag så att det kan nå SVA innan helgen. Kontakta SVA och rådgör hur djurkroppen lämpligast bör förvaras i väntan på att det kan skickas in.

Att tänka på vid kyla

När du skickar in formalinfixerat material till oss för histopatologisk undersökning på vintern finns det risk för frysskador på vävnaderna, vilket kan påverka och i värsta fall omöjliggöra delar av undersökningen.

Formalin utgör inte ett frysskydd, men du kan blanda en del etanol till nio delar formalin för visst skydd.

För att minska risken ytterligare ber vi dig, om möjligt, att lämna brevet i en brevlåda inomhus, och annars lägga det i postlådan så kort tid innan tömning som möjligt.

Vid frågor är du välkommen att kontakta patologens administratörer på 018-67 40 86 inför insändande.

Vad vill du göra?

Beställa transportkartong och adresskort

Packa djurkroppen

Se SVA:s film om hur du packar en djurkropp

Skicka, beställa transport samt adresser

Lämna in djurkropp direkt till SVA

Senast uppdaterad : 2021-03-04