Gå direkt till innehåll

Vattenmärke

( Sium latifolium L. )
Giftig växt
Giftig vid konsumtion i stora mängder eller under lång tid.
Giftig växt
Giftig vid konsumtion i stora mängder eller under lång tid.

Vattenmärke påminner om sprängört och de båda växer ofta tillsammans. Kan orsaka plötsliga, snabba dödsfall hos nötkreatur.

Bild på Vattenmärke Vattenmärke

Utseende

Vattenmärke är en flerårig ört som kan bli 150 cm hög. Rotstammen är kort och upprätt med flera leder. Bladen är strödda med skaft, parbladiga och har mycket fina flikar. Småbladen är ovala och sågade. Undervattensblad upprepat finflikiga. Blommorna är vita och mindre än 5 mm. och samlas i toppställda flockar. Vanligtvis finns det 20-30 sidoflockar. Vattenmärke blommar i juli-augusti. Frukten är brett spolformig till oval, tvådelad med åsar, brun och 3-4 mm lång.

Förekomst

Vattenmärke förekommer i södra och mellersta Sverige. Den trivs i grunt vatten som långsamt rinnande åar, näringsrika sjöar, sötvattensstränder och småvatten.

Påverkan på djur

Drabbade djur kan uppvisa mag-tarminflammation (gastroenterit), kolik, kramper, spasmer, muskelförlamningar och långsam puls. Dödsfall har förekommit.

I litteraturen finns rapporter om förgiftning av nötkreatur.

Om ditt djur har ätit av växten

Säkerställ att djuret inte kommer åt mer av växten och kontakta veterinär vid behov.

Djurslagsspecifika uppgifter

Följande information är hämtad ur veterinärmedicinsk och botanisk litteratur.

Vad är giftigt?

Frukterna och särskilt rotstammen är giftig. De ovanjordiska delarna är troligen inte giftiga, men skotten har en bitter, brännande smak.

Bete Skadligt
Ensilage Okänt
Okänt
Fryst bete Okänt

Giftinformation                      

Vattenmärke påminner om sprängört och de båda växer ofta tillsammans. I litteraturen saknas uppgifter om vilka toxiner som finns i växten, men vattenmärke ska betraktas som potentiellt giftig för djur.

Sidan granskades senast : 2023-07-05