Gå direkt till innehåll

Stoppa Kvarkan 2024

Stoppa Kvarkan är en informationskampanj om kvarka och smittskydd för hästar. Den har sitt ursprung i Storbritannien, Strangles Awareness Week. Den 6–12 maj 2024 sker årets kampanj i olika länder. Syftet är att sprida kunskap, förebygga kvarka och minska stigmatiseringen. Vi vill få människor att våga prata om kvarka och att sätta i gång att vaccinera sina hästar.

Stötta varandra med rätt information, så kan vi tillsammans #stoppakvarkan.

Stoppa Kvarkan-logotypen 2024.

På denna sida och på SVA:s och HästSveriges sociala medier kommer vi att fylla på med information om Stoppa Kvarkan 2024.

Hjälp oss att sprida budskap om kvarka i sociala medier! Använd gärna hashtaggarna #stoppakvarkan och #SAW2024.

Varför en kampanj om kvarka?

Kvarka hos häst, med sår efter spruckna bölder på undersidan av huvudet. Foto: Emma Nilsson

Kvarka är en allvarlig sjukdom som påverkar de drabbade hästarna, verksamheten och hela hästnäringen. De senaste åren har snittet legat på ett nytt stall i veckan som drabbas av kvarka i Sverige – det är mer än tio gånger vanligare än hästinfluensa. Anläggningar stängs och tävlingar ställs in. Kvarka kan orsaka långvarig sjukdom och en del hästar måste avlivas på grund av komplikationer. Särskilt riskfyllt är det med nya hästar, som varit hos hästhandlare och fått med sig smitta. Om man upptäcker sjukdomen i tid, isolerar nya och sjuka hästar samt vaccinerar kan större utbrott förhindras.

Vaccination är ett jätteviktigt verktyg för att skydda hästar, men svenska hästar har en dålig vaccinationsgrad mot kvarka. Vi har lyckats få ner influensa bland svenska hästar med hjälp av vaccin – kan vi också få bort kvarka?

Veterinärer och forskare har fört kunskapen starkt framåt och svenska hästägare är relativt medvetna om kvarka. Vi behöver dock öka kunskapen hos nya hästägare, stötta varandra för att motverka smittspridning och att öka vaccinationer av svenska hästar mot kvarka.

Så häng med och sprid kunskap – tillsammans kan vi #stoppakvarkan!

Mål för Stoppa Kvarkan

I Sverige organiseras kampanjen av SVA och HästSverige i samarbete med hästnäringen och veterinära organisationer. Alla som är aktiva på nätet är välkomna att hjälpa till att sprida budskapet och sätta i gång samtal kring kvarka, vaccination och smittskydd.

Hashtaggarna #stoppakvarkan, loggan och budskapen får gärna finnas överallt! Och med hashtaggen #SAW2024 kan material spridas mellan olika länder.

Eftersom det är onödigt många hästar som får kvarka behöver vi hjälpas åt att bli smittstoppare. Målet är att inga fler hästar ska bli smittade från den första som visar symtom, och att okunnighet och rädsla kring smitta ersätts av kunskap och trygghet i hur smittan kan stoppas. Det är viktigt att känna till att hästar kan skyddas från kvarka med hjälp av vaccin.

Gör det som är BÄST för din häst

 

B

Boosta immunförsvaret med vaccin mot kvarka

 • Det finns ett effektivt kvarkavaccin
 • Det ges som en spruta i halsmuskeln på hästen
 • Det kan vara en del av ditt hästhälsoprogram

Har du talat med din veterinär om kvarkavaccination?

Ä

Ägna extra tid och engagemang åt smittskyddet för dina hästar

 • Öka din kunskap om kvarka och håll dig uppdaterad
 • Ifrågasätt myter och gamla sätt att tänka och göra
 • Peppa öppenhet om kvarka och stötta dem som drabbas

Vet du var du hittar pålitlig information om sjukdomen?

S

Separera, isolera och signalera snabbt

 • Separera nytillkomna eller okända hästar från dina hästar med hjälp av en isolerad karantän - hästar kan bära på kvarka och andra smittor utan att se sjuka ut
 • Att hålla sin häst från kontakt med främmande hästar är ett viktigt sätt att förhindra att smittor sprids
 • Agera snabbt när en häst visar sjukdomstecken – isolera hellre en gång för mycket än en gång för lite, och informera alla berörda

Försöker du minska kontakten mellan din häst och främmande hästar?

T

Ta tempen och ha koll på din häst

 • Temperaturkontroll ger en billig, enkel och viktig hälsokoll
 • En temperatur på 38,5°C eller högre är det vanligaste tidiga tecknet på kvarka.
 • Hästar får vanligtvis feber 2-3 dagar innan de blir smittsamma i kvarka, så det ger en möjlighet att isolera och förhindra smittspridning

Vet du din hästs normala vilotemperatur?

 

 

Sidan granskades senast : 2024-04-25