Gå direkt till innehåll

Fakta om projektet

Ansvarig på SVA

Porträtt av Tanja Strand

Huvudman

SVA

Finansiär

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Start/Avslut

2022 - 2023

Djurslag

Hund

Medlemmar

Anna Bonnevie

Emelie Pettersson

Ola Norman

Sevinc Ferrari

Akutsjukvård för tjänstehund

Foto: Anna Bonnevie

Tjänstehundar är ett viktigt hjälpmedel i det civila försvaret och används för att rädda liv både i fredstid och under kris eller krig. Hur kan tjänstehundsföraren förebygga och hantera akuta skador eller sjukdomstillstånd som kan uppstå hos sin hund? Detta projekt syftar till att utveckla en utbildningstjänst, för att hundförare själv ska kunna ta hand om sin skadade eller sjuka tjänstehund i väntan på att en veterinär kan undersöka hunden.

Vi har utvecklat en akutsjukvårdsutbildning för hundförare, med enskilda utbildningsdagar följt av en digital repetitionsutbildning. Under den fysiska utbildningsdagen håller vi en teoretisk föreläsning följt av en gemensam lunch och sedan praktiska övningsmoment med avancerade hunddockor. Den digitala repetitionsutbildningen är i form av korta instruktionsfilmer som du hittar via denna länk https://ffo-smittskydd.sva.se/. Vi har också utvecklat en påbyggnadsutbildning för instruktörer som kan förvalta utbildningen.

Målgrupp är primärt de frivilliga försvarsorganisationerna Svenska Brukshundklubben och Svenska Blå Stjärnan. SBK har egna hundförare och SBS har djurintresserade volontärer som arbetar i krisområden där tjänstehundar kan befinna sig. Polisen och Tullverket är även involverade i projektet.Sidan granskades senast : 2023-12-18