Gå direkt till innehåll
Bilden visar en höna.
Höna. Foto: Bengt Ekberg/SVA

Fågelinfluensa i små besättningar i Ängelholm och Trosa

Senast uppdaterad : 2017-02-03

Nya fall av fågelinfluensa har konstaterats på höns och myskankor i två små besättningar – en mindre djurpark i Ängelholm och en hobbybesättning i Trosa. Sedan tidigare gäller att fjäderfä ska hållas inomhus i hela landet. På senare tid har flera hobbybesättningar drabbats av fågelinfluensa vilket visar på vikten av att skydda tamfåglar från kontakt med vilda fåglar.

Den aktuella typen av virus cirkulerar hos både vilda fåglar och fjäderfä i Europa och i Sverige, men har aldrig smittat till människa. Sedan i november har en värphönsbesättning i Skåne och två mindre hobbybesättningar på Utö respektive Muskö smittats av fågelinfluensa. Dessutom har prover från ett 20-tal vilda fåglar på olika platser i landet visat på fågelinfluensavirus.

– På senare tid har flera hobbyhönsbesättningar drabbats av fågelinfluensa. Detta innebär lidande, sjukdom och död för drabbade fåglar vilket understryker vilken risk kontakter med vilda fåglar är. Det är därför mycket viktigt att skydda sina tamfjäderfän mot vilda fåglar, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Fjäderfä ska hållas inomhus

– Sedan tidigare gäller skyddsnivå 2 i hela landet på grund av fågelinfluensa och det innebär att alla som har fjäderfä ska hålla dem inomhus. Det är det säkraste sättet att skydda dem från att bli smittade av vilda fåglar. I de flesta fall där fjäderfä blivit smittade har de haft kontakt med vilda fåglar. I en smittad besättning avlivas fåglarna och anläggningen saneras. När de gäller de här små anläggningarna har Jordbruksverket beslutat att inte lägga restriktionszoner runt dem eftersom risken för smittspridning av viruset bedöms som väldigt liten, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Mer information för journalister

Karl Ståhl

Statsepizootolog, professor

Foto: Göran Ekeberg/AddLight