Det finns omkring 2 500 olika salmonellatyper. En del förekommer oftare i till exempel foderråvaror eller hos vissa djurslag medan andra är mer generellt förekommande. Vanligtvis blir vildsvin sällan sjuka av andra salmonellasorter även om det kan förekomma och då framför allt hos mycket unga djur eller djur som är nedsatta av någon anledning. Salmonella choleraesuis är däremot anpassad till djurslaget gris och det innebär att den i större utsträckning än andra salmonellatyper orsakar sjukdom hos infekterade vildsvin eller tamgrisar. Salmonellan kan då orsaka svårare sjukdom hos djuren med tillexempel lunginflammation, blodförgiftning, ledinfektioner eller svårare diarréer som följd.
Vi vet att vildsvin kan bära salmonella av olika slag i tarmen och det är en av orsakerna till att det är viktigt med god slakthygien och hantering i köket av vildsvinskött. Då Salmonella choleraesuis kan orsaka sjukdom hos både vildsvin och tama grisar är det viktigt för oss att få en bild av hur situationen ser ut i landet. Salmonella choleraesuis har inte hittats på tamgrisar i Sverige sedan slutet på 1970-talet.
I samband med de undersökningar som inleddes har salmonellatypen under 2020-2022 hittats på frilevande vildsvin i Skåne, Södermanland och Stockholms län. Fynd av salmonellatypen har även gjorts från fallvilt från Halland och Östergötland. För att veta hur situationen ser ut bland vildsvinen och även skydda tamgrisar från smittan är det viktigt att även fortsatt kartlägga utbredningen. I dagsläget följs detta med undersökning av fallvilt av vildsvin.
Idag sker övervakningen av S. choleraesuis genom att fallvilt av vildsvin som provtas i fält eller inkommer till SVA för obduktion undersöks för salmonella. Under 2020-2022 bad vi jägarkåren om hjälp med provtagning av vildsvin fällda vid normal jakt. Från varje provtaget vildsvin samlades 2 material in, en lymfknuta från tarmen och ett träckprov. Denna insamling av prover från jagade vildsvin avslutades i februari 2022.
Övervakningen inleddes i Skåne och Sörmland med utgång från fynd gjorda under 2020. Från början infördes provtagning av fallvilt av vildsvin från hela landet medan insamling av prov från jagade vildsvin inleddes i delar av Skåne och Södermanland. Under 2021-2022 utvidgades övervakningen successivt till att omfatta alla de regioner där vildsvinen förekommer. Upphittade döda vildsvin som insänds till fallviltövervakningen eller provtas i fält analyseras även de för salmonella, detta oberoende av var i landet de hittats.
Provmaterialet undersöks med odling på SVA. Även om det är S. choleraesuis vi primärt letar efter upptäcks även övriga salmonellasorter i undersökningen som sker med bakteriologisk odling. För undersökning av vildsvin som inte uppvisat symptom på sjukdom analyseras två material per djur, kröslymfknuta och träck. Hos ett synbart friskt djur ökas möjligheten att hitta bakterien genom att man använder två material.