Beredskapsplanering
Oförutsedda händelser kan ge negativa effekter på djurhälsa och produktionskapacitet. Effekterna kan mildras av en väl genomförd beredskapsplanering*.
Idag är det inte särskilt utbrett att arbeta med förebyggande beredskap. Många primärproducenter har inte förberett sig innan krisen/kriget inträffar. Behov och beroenden är inte tillräckligt väl analyserade. Man kan sakna bra verktyg, kunskapsunderlag och råd för att göra en tillfredställande beredskapsplanering.
Näringens rådgivare behöver också stärka sin förmåga för att bättre kunna stötta primärproducenterna i arbetet med att ta fram en beredskapsplan för den enskilda verksamheten.
Genom ökad kunskap och insikter kan man förebygga eller hantera krissituationer.
- Hur tar man fram en beredskapsplan?
- Vad bör man tänka på?
- Vilka aspekter bör tas med i planen?
- Vilka beroenden kan identifieras?
- Risker och sårbarhetsfaktorer analyseras
Värdekedjan
För en fungerande primärproduktion av livsmedel krävs att hela värdekedjan fungerar. På gårdsnivå omfattar värdekedjan många olika resurser och beroenden. En beredskapsplan behöver ta hänsyn till samtliga dessa resurser. Vissa resurser är avgörande för produktionen medan andra resurser kan ersättas.
Till det kommer beroenden som
- energiförsörjning,
- infrastruktur,
- logistik,
- smittskydd och
- evakueringsmöjligheter
Bättre beredskap och uthållighet
SVA, andra myndigheter och näringslivet (primärproducenter, rådgivare och branschorganisationer) arbetar tillsammans för ett förstärkt civilt försvar med en robust livsmedelsproduktion och tryggad försörjningsförmåga av svensk mat.
Vad är primärproduktion?
- Begreppet primärproduktion används för att beskriva verksamheter på gård eller liknande nivå. Primärproduktionen är starten på livsmedelskedjan.
- Att odla och skörda grönsaker, föda upp djur före slakt, producera ägg och mjölk, fiska och jaga är några exempel.
- Även att plocka och samla in vilda produkter, som bär och svamp, musslor och kräftor ingår.
- Spannmål, ägg, mjölk och honung är exempel på primärprodukter.
- Källa: Livsmedelsverket