Gå direkt till innehåll
Bilden visar avelstjurar.
Avelstjurar. Foto: Ylva Persson/SVA

Utvecklar diagnos av ledbesvär hos avelstjurar

Sidan granskades senast : 2017-03-23

Bitr. statsveterinär Ylva Persson, SVA, är en av fyra forskare som får dela på 700 000 kronor i ett forskningsprojekt som ska utveckla en metod för att ställa diagnos om ledbesvär hos avelstjurar. De övriga är docent Kerstin Hansson (huvudsökande), professor Stina Ekman samt docent Renee Båge, samtliga vid SLU. Finansiär är Agria Djurförsäkring genom Stiftelsen Lantbruksforskning.

Enligt Agria så drabbar ledbesvär många unga tjurar. Nötkreatur med problem på ben och klövar står för hela 37 procent av skadekostnaderna för enskilt försäkrade djur. Om man kan upptäcka dessa ledbesvär tidigt så kan det leda till minskat lidande och ökad djurvälfärd. Det skulle också bidra till bättre fruktsamhet då den fribetäckande tjuren är beroende av friska bakben.

Startar i september

Med en pilotstudie, som startar under september och pågår ett år, ska forskarna försöka utveckla och utvärdera en diagnostisk ultraljudsmetod för ledåkommor på tjur som grund för hälsoundersökning av avelstjurar.

– Med rätt kunskap kan vi plocka bort djur med ledbesvär från aveln. Ofta syns inte ledbesvär på djuren, och det finns ingen säker metod för att ställa diagnos. Det här skulle i så fall bli ett otroligt genombrott om det fungerar, säger Ylva Persson.

Framtidsmål i avhandling

Hennes egen avhandling handlade om just osteokondros, som är den medicinska benämningen på de här ledbesvären.

– Att ta fram en metod för att kunna diagnostisera osteokondros på levande djur var en av de punkter som jag hade som framtidsmål i min avhandling.

I samarbete med Gård & Djurhälsan kommer Ylva Persson, i vår att resa runt i landet för att sprida kunskaper om ledbesvär hos nötkreatur. Eftersom hon delar sin tid med Växa Sverige så kombineras det här med uppgifter även för den organisationen; bland annat håller Växa en kurs för veterinärer om rådgivning i dikobesättningen i april i år.

Ylva Persson

Statsveterinär, docent

Foto: Jonas Förare/SVA

Du kanske också är intresserad av