Gå direkt till innehåll
Bilden visar en karta över kvarkautbrott.
Kartan över kvarkautbrott är ett exempel på en karta som på ett enkelt sett visualiserar en sjukdoms spridning i landet. Den visar varifrån positiva prover kommit till SVA de senaste 24 månaderna.

SVA vinnare av Årets webbkarta

Sidan granskades senast : 2018-03-29

När Kartografiska sällskapet under helgen 20 - 22 mars anordnade Kartdagarna i Linköping tilldelades SVA pris för ”Årets webbkarta” för en karta över kvarkautbrott.

SVA får ofta frågor om var i landet en sjukdom finns. Det är allt från djurägare till veterinärer och media som är intresserade. SVA har därför arbetat fram kartlösningar för att kunna visualisera sjukdomsspridning. Kravet är att det ska finnas ett brett intresse och att kartan ska fylla ett samhällsbehov.

Kartan över kvarkautbrott är ett exempel på en karta som på ett enkelt sett visualiserar en sjukdoms spridning i landet. Den visar varifrån positiva prover kommit till SVA de senaste 24 månaderna.

Juryns motivering till priset:

En inbäddad karta på Statens veterinärmedicinska anstalts hemsida med för många intressant tema som faller sig naturligt att visa på en karta - spridningen av kvarkautbrott. En hemsida som använder kartan som ett nytt grepp för att informera temat till en användargrupp som inte arbetar med kartor. Kartan har för användningsområde och användargrupp relevanta och enkla verktyg. Kartan är interaktiv och förflyttning sker enkelt i kartan och mer information fås genom att klick. Utbrott av kvarka visas som en tematisk karta med fyra välbeskrivna grupper och i väl vald ökande färgskala. Information om kvarka ges på hemsida men även metadata som exempelvis om hur ofta data uppdateras och aktualitet.

I juryn deltog Maryam Zeitooni-Dicker, chef för Kommunlantmäteriet, Linköpings kommun och del av Kartografiska sällskapets styrelse, och Anna Bergman, GIS ingenjör, Gävle Energi och del av sällskapets  GIS-sektion.

Kvarkakartan var den första karttjänst som SVA utvecklade och den har löpande förbättrats och förfinats. Det är viktigt att säkerställa att myndigheten visar korrekt information om utbrotten – men i just det här fallet utan att det exakt går att spåra ett utbrott då den exakta källan är sekretesskyddad.

Just nu finns på SVA:s webbplats utöver kvarkakartan även kartor för spridning av CWDfågelinfluensa och salmonella hos katt.

Här kan du hitta mer information om Kartografiska sällskapets konferens Kartdagarna (PDF).