Gå direkt till innehåll

Hantering och skötsel av kanin

När man närmar sig en kanin, bör man göra det långsamt, Vid lyft kan man föra in ena handen under bröstkorgen mellan frambenen och andra handen under bakkroppen. Om man samtidigt lutar sig över kaninen och för den mot kroppen när man lyfter, får man ett bättre och säkrare grepp. Känner en kanin att den inte kan fly, är den mer benägen att vara stilla.

Ett annat tips är att föra in huvudet i armvecket eller hålla en hand över ögonen så att kaninen inte kan se. Det minskar risken för dramatiska flyktförsök. Öva gärna sittandes på golvet för att minska risken för olyckor.

En frisk kanin med ”vanlig” och naturlig päls, sköter och tvättar sig utmärkt själv. Klorna kan behöva klippas regelbundet framför allt om det är kaniner som lever inomhus.

Kaniner med angorapäls eller annan typ av lång päls, kan behöva hjälp med pälsvården. De kan behöva borstas, badas och klippas.

Kaniner som utfodras korrekt, har mindre risk att drabbas av tandsjukdomar. Man bör dock kolla framtänderna regelbundet så att de inte blir förvuxna, skadade eller på annat sätt ser onormala ut. Om kaninen äter sämre eller sorterar bort svårtuggat foder, bör en veterinär kolla kindtänderna.

Texten är skriven av: Marianne Tornvall i december 2020, veterinär på Mälaren Smådjursklinik

Sidan granskades senast : 2022-07-14