Gå direkt till innehåll

Fakta om projektet

Ansvarig på SVA

Porträtt av Jonas Johansson Wensman
Jonas Johansson Wensman Laborator jonas.wensman@sva.se 018-67 52 91

Huvudman

SVA

Samarbetspartners

Sveriges lantbruksuniversitet

SLU

Uppsala universitet

University of Zambia

Finansiär

Vetenskapsrådet

Start/Avslut

2024 - 2026

Djurslag

Get

Medlemmar

Jonas Johansson Wensman

GOAT POWER: Kan top-down-intensifierad getproduktion för ökad resiliens stärka kvinnors egenmakt i Zambia?

Jordbruksintensifiering betraktas ofta som ett instrument för att bekämpa fattigdom i Globala Syd. I klimatförändringarnas spår har behovet av motståndskraftigt jordbruk blivit allt mer akut. Getuppfödning ses som en klimatresilient lösning mot bakgrund av getters tålighet för extrema väderhändelser. Av denna anledning utgör den zambiska regeringens ambition att intensifiera getproduktionen genom att utbilda och starta upp kvinnliga getuppfödningskooperativ ett lovande initiativ. Det finns en förhoppning att det zambiska initiativet ska bidra till att stärka kvinnliga småbönders försörjning och förbättra deras maktposition. Studier av kopplingen mellan försörjning och förändrade genusrelationer visar dock att liknande satsningar kan få motsatt effekt.

Detta projekt syftar till att studera effekten av det zambiska initiativet på kvinnliga småbönders maktposition genom studier av deltagare och icke-deltagare i sk GIPs (Goat Intensification Programmes). Den knyter an till ett existerande projekt som studerar GIPs effekter ur ett veterinärmedicinskt perspektiv, med ambitionen att skapa en tvärvetenskaplig förståelse för GIPs effekter på samhälle och djur.

Projektet består av fyra delstudier. Den första delstudien är kvantitativt inriktad och har som målsättning att mäta graden av empowerment hos 300 deltagare och icke-deltagare med hjälp av Women’s Empowerment in Livestock Index (WELI). Den andra delstudien har för avsikt att genom kvalitativa metoder genomföra en fördjupad studie av empowerment, dels genom att jämföra deltagares och icke-deltagares subjektiva förståelser av den egna maktpositionen, och dels genom att beakta deltagares uppfattningar om förändringar i empowerment kopplat till inkludering i GIPs. Den tredje delstudien utvärderar WELIs förmåga att mäta empowerment på ett adekvat sätt med utgångspunkt i kvalitativa data och den fjärde delstudien för samman olika intressenter för att diskutera hur studiens resultat kan överföras till policy och praktik.

Sidan granskades senast : 2023-12-01