Gå direkt till innehåll

Fakta om projektet

Ansvarig på SVA

Porträtt av Cecilia Hultén

Huvudman

SVA

Samarbetspartners

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR)

Wageningen Economic Research (WEcR)

Department of Veterinary and Animal Sciences of the University of Copenhagen (KU)

Statens Serum Institut (SSI)

Animal and Plant Health Agency (APHA)

Department of Food and Rural Affairs (DEFRA)

Finansiär

EFSA

Start/Avslut

2022 - 2025

Djurslag

Alla djur

Vilda djur

Medlemmar

Alfredo Acosta

Beth Young

Cecilia Hultén

Fernanda Dorea

Hyeyoung Kim

Karin Olofsson-Sannö

Linda Ernholm

Living One Health Risk Assessment-verktyget: L'ORA

Beredskap för hälsohot mot djur och människor kräver ständig omvärldsbevakning, tidig upptäckt av nya hot och värdering av risker att allvarliga smittsamma sjukdomar introduceras till nya områden. Beslutsfattare behöver underlag i form av riskvärdering för att kunna prioritera åtgärder för att minska riskerna för introduktion och spridning bland djur och till människor. Riskvärdering av hälsohot i en global kontext kräver verktyg som kan tolka stora volymer av komplexa data från många olika källor på kort tid. Sådana verktyg måste också kunna ta hänsyn till och bearbeta snabba förändringar i dataunderlaget.

I projektet ”Living One Health Risk Assessment Tool (L’ORA)” utvecklas ett riskvärderingsverktyg online med automatisk uppdatering för att bedöma risken för introduktion av zoonotiska sjukdomar och djursjukdomar till länder och regioner inom EU.  Arbetet genomförs i tre huvudsteg:

  1. Utveckling av en metod för riskvärdering som beaktar sannolikheten för introduktion, omfattningen av spridningen och konsekvenserna av en spridning när det gäller djurhälsa, folkhälsa, miljöpåverkan samt sociala och ekonomiska konsekevenser.

  2. Identifering av relevanta datakällor (indata) och utveckling av metoder för automatiserad datainhämtning med uppdatering kontinuerligt eller vid behov

  3. Visualisering av resultat (outputs) i ett format som tydligt redovisar osäkerheter och antaganden.

Verktyget utvecklas som ett generiskt verktyg, dvs. det ska kunna användas för flera olika sjukdomar och flera olika länder eller regioner och med syftet att det ska kunna ge underlag för prioritering av övervaknings- och bekämpningsstrategier för allvarliga smittsamma djursjukdomar och zoonoser.

Sidan granskades senast : 2024-04-18