Gå direkt till innehåll
Karta med Fagersta och Norberg i mitten med en röd markering samt kommunerna Avesta, Sala, Västerås, Surahammar Skinnskatteberg och Smedjebacken markerade.
I de kommuner som omger den smittade zonen (rödmarkerad) genomförs förstärkt övervakning, kartan visar kommungränserna.

Uppdatering afrikansk svinpest (ASF) 11/10: förstärkt övervakning

Sidan granskades senast : 2023-10-11

Jägare i kommuner som gränsar till den smittade zonen i Fagersta kan bidra i övervakningen av afrikansk svinpest genom att skicka in prover från de vildsvin som skjuts.

På grund av älgjakt var det ingen sökning under helgen och därmed har inga nya prover inkommit till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Jakten pågår även kommande helg, nästa planerade dag för avsökning är onsdag 18 oktober.

Förstärkt övervakning

Som en del i en förstärkt övervakning kan jägare frivilligt skicka in prover från skjutna vildsvin från de kommuner som gränsar till den smittade zonen. Det handlar om Avesta, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Smedjebacken, Surahammar och Västerås vars kommungränser framgår av kartan ovan. Ett syfte är att bekräfta att utbrottet är avgränsat till Fagersta.

–Detta är viktigt och värdefullt för att öka säkerheten i vårt antagande angående smittans utbredning. Det är också viktig bakgrundsinformation för vår beredskap att tidigt upptäcka om smittspridning skulle ske ut ur zonen. Hittills har jägare i området ställt upp på ett fantastiskt sätt i kadaversöket, nu hoppas vi att även jägarna runt den smittade zonen vill bidra genom att beställa provtagningskit och göra sig det extra besväret att ta prover på skjutna vildsvin, säger Erika Chenais, statsveterinär på SVA.

Kroppen kan hanteras som vanligt och behöver inte hållas kvar i väntan på provsvar. Provtagningskit, provtagningsinstruktioner och remiss kan beställas via länk på denna sida.

Fynd av kadaver rapporteras på rapporteravilt.sva.se.

Kontakt

Erika Chenais

Statsveterinär, docent

Foto: Therese Selén/SVA

Du kanske också är intresserad av