Gå direkt till innehåll
Sjuk skrattmås på strand vid gräskant.
Sjuk skrattmås vid Råstasjön, Solna. Bild: från rapport inskickad till SVA av Tanja Skalin.

Dödlighet bland skrattmåsar i Råstasjön i Solna

Sidan granskades senast : 2023-04-27

SVA har fått in många rapporter om hög dödlighet bland skrattmåsar i Råstasjön i Solna från slutet på förra veckan.

På måndag kväll lämnades 4 skrattmåsar in till SVA för provtagning och obduktion. Undersökningarna visar att fåglarna har dött av högpatogen (sjukdomsframkallande) fågelinfluensa av typen H5N1. Den höga dödligheten beror på att när stora mängder fåglar samlas på liten yta kan smittan spridas lätt mellan fåglarna. De kan också smitta från miljön då spillning från smittbärande fåglar förekommer i vattnet och på marken.

- Risken för smitta till människa är låg med den aktuella varianten av fågelinfluensa. Döda djur eller spillning skall dock alltid hanteras med skyddshandskar. Hundägare bör ha uppsikt över hunden så den inte äter eller tuggar på sjuka eller döda fåglar, säger Caroline Bröjer, biträdande statsveterinär på SVA.

Den övergripande lägesbilden för fågelinfluensa är att antalet fall hos vilda fåglar är avtagande både i Sverige och Europa. Att så många skrattmåsar plötsligt dör beror på att de häckar i kolonier där de är mycket nära varandra.

  • Risken för smitta till människa är låg
  • Döda och sjuka djur ska alltid hanteras med handskar, tvätta händerna efteråt.
  • Hundar (och katter) bör inte tugga på eller äta döda fåglar.
  • Hobbyhöns bör skyddas från kontakt med vilda fåglar. Foder och vatten bör vara oåtkomligt för vilda fåglar.

Fortsätt rapportera, men inte skrattmåsar i Solna/Sundbyberg

SVA ser gärna fortsatt rapportering av sjuka och döda fåglar till rapporteravilt.sva.se men skrattmåsar från Solna och Sundbyberg behöver inte rapporteras under närmaste veckorna. När smitta är konstaterad geografiskt hos en art behövs inte fler prover just då, fyndet finns i SVA:s register och syns på SVA:s smittkarta.

Kontakt

Caroline Bröjer

Biträdande statsveterinär

Porträtt av Caroline Bröjer

Du kanske också är intresserad av