Gå direkt till innehåll
Värphöns
Värphöns. Foto: Jenny Svennås-Gillner/SLU

Fågelinfluensan mycket smittsam

Sidan granskades senast : 2021-01-22

Fågelinfluensan sprids i Sverige, och har nu drabbat flera kommersiella fjäderfäanläggningar. Högpatogen, mycket smittsam, fågelinfluensa har konstaterats i två riktigt stora kommersiella besättningar, varav en avelsbesättning för slaktkyckling i Skåne och en stor värphönsbesättning i Småland. Dessutom har två kalkonbesättningar drabbats.

– Det mönster vi ser i besättningarna är att viruset orsakar snabb och hög dödlighet bland fåglarna och att det är mycket hög smittsamhet. Den första dagen observeras ett mindre antal döda djur, dagen efter har antalet ökat betydligt och ytterligare en dag senare är en stor del av flocken död. För att förhindra vidare spridning och av djurskyddsskäl behöver kvarvarande fåglar därför avlivas, säger Maria Nöremark, tf biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). 

Rapportera omedelbar

För att minska risken för spridning är det viktigt att den som har fjäderfän, eller ansvarar för fjäderfän, omedelbart rapporterar ökad dödlighet till sin veterinär. Detta är viktigt även om det från början inte upptäcks så många döda fåglar. Även en liten avvikelse är relevant att rapportera. Jourhavande distriktsveterinär går att nå dygnet runt.

– Dels gäller det att minimera direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar, dels gäller det att minimera och smittsäkra kontakter med andra fjäderfäbesättningar i och med att vi nu har påvisat den mycket smittsamma fågelinfluensan i flera besättningar. 

Skydda foder från vildfågel

För att förhindra spridning från vilda fåglar bör man göra vad man kan för att de inte ska dras till miljön nära fjäderfähusen. Undvik foderspill och vattenansamlingar, håll rent och skräm om möjligt bort vilda fåglar. Se också var de samlas, var särskilt observant så att vilda fåglar inte befinner sig vid husets ventilationsöppningar. Se också till att skydda foder och strö så att vilda fåglar inte har tillgång till dem. 

– Det är också viktigt med klädbyte, skobyte samt handtvätt innan man går in i utrymme där fåglarna finns för att inte få med fågelspillning på skor, kläder eller händer. All utrustning som förvarats utomhus bör rengöras och desinficeras innan den tas in i utrymmen där fåglarna är,, påpekar Maria Nöremark. 

Läs mer

SVA:s blogg: Statsepizootologen kommenterar. 

Om fågelinfluensa

Du kanske också är intresserad av