Gå direkt till innehåll
Räv som sitter i vinterlandskap
Genrebild räv, iStock.

Fynd av rävens dvärgbandmask nära Avesta

Sidan granskades senast : 2023-04-04

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA har påvisat ytterligare ett fall av rävens dvärgbandmask i Dalarna. Denna gång var det ett prov taget cirka en mil nordost om Avesta som blev positivt. Analysen gjordes inom ramen för den nationella övervakning som pågår där prover från rävspillning och döda rävar samlas in.

Prover kommer till SVA löpande men för ett effektivt arbete analyseras proverna i omgångar. Att det i förra veckan påvisades ett positivt fall nära Borlänge och nu nära Avesta betyder inte att det pågår smittspridning, det är en effekt av att proverna analyseras samlat.   

– Detta är det tredje fyndet som görs i denna övervakning. I en landsomfattande övervakning förväntar vi oss att hitta nya enstaka fall av parasiten. Det är bra att vi hittar de fickor där parasiten förekommer för att bygga kunskap om förekomsten, säger Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på SVA.

Risken för att människor smittas och insjuknar av rävens dvärgbandmask är extremt liten så man behöver inte vara orolig för att detta fynd har gjorts. Hos Folkhälsomyndigheten, se länk nedan, finns svar på många frågor om dvärgbandmasken. När det gäller frågor om smitta till hund finns även länk till en Frågor och svar nedan.

Kontakt

Eva Osterman Lind

Laboratorieveterinär

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Du kanske också är intresserad av