Gå direkt till innehåll
Närbild kängor som går framåt i skog.
Genrebild iStock

Inga tidpunkter bestämda för lättnader av restriktioner för smittade zonen i Fagersta

Sidan granskades senast : 2023-10-10

När det gäller lättnader av de restriktioner som gäller i den smittade zonen i Fagerstatrakten finns inga tidplaner. I media nämns december som en möjlig månad, men det är en tolkning av en intervju. För närvarande ser läget bra ut men läget kan förändras, mer underlag behövs för att vara säker på smittans utbredning innan eventuella beslut om lättnader i delar av zonen kan komma att fattas.

SVA är en expertmyndighet, åt bland annat Jordbruksverket, som utför riskanalyser och står för expertutlåtanden som används som beslutsunderlag. För utbrottet av ASF är det Jordbruksverket som fattar besluten om bekämpningsåtgärder, restriktioner och storleken på zoner för olika restriktioner.

– Korrekt är att det i dagsläget ser väldigt bra ut men vi är förberedda på överraskningar i form av fynd av positiva fall också utanför det begränsade område inom vilket smittan hittills konstaterats. Om detta fördelaktiga läge består över tid så kommer det finnas möjlighet att släppa på delar av restriktionerna i delar av den smittade zonen. Men det händer inte förrän vi bedömer att det kan ske utan att risken för smittspridning ökar, säger statsepizootolog Karl Ståhl.

Kontakt

Karl Ståhl

Statsepizootolog, professor

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Du kanske också är intresserad av