Gå direkt till innehåll
Bilden visar köttfärspaket.
Köttfärspaket i livsmedelsaffär. Foto: Wikipedia Commons.

Myndigheter utreder nya fall av ehec-infektion

Sidan granskades senast : 2017-03-14

Sex personer har i februari blivit sjuka av samma ehec-variant som orsakade ett utbrott under hösten 2016. Myndigheterna undersöker nu hur personerna blivit smittade.

Sex personer i tre olika delar av landet har under februari blivit sjuka av ehec-bakterier. En gemensam nämnare är att alla som blivit sjuka har ätit nötfärs.

Totalt är det nu 26 personer som har insjuknat med samma typ av ehec O157, varav 20 insjuknade i höstas. Mycket tyder på att de personer som smittats nu under 2017 har ätit samma nötfärs, fryst och upptinad, som de som blev sjuka i höstas, men det finns fortfarande osäkerheter. Smittskyddsenheter i berörda landsting fortsätter därför utredningen tillsammans med Livsmedelsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten.

Råd för att undvika att bli smittad

Att ehec finns hos nötkreatur är inte ovanligt, det är bland annat därför som man måste vara så noga med hygienen när man hanterar köttfärs och tvätta händerna när man besökt gårdar. Råden är extra viktiga att följa när det gäller barn.

  • Smaka inte på rå köttfärs
  • Genomstek köttfärs ordentligt
  • Var noga med att tvätta händerna efter att du har tagit i rått kött
  • Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker

Du kanske också är intresserad av