Gå direkt till innehåll
Unga vita höns inomhus.
Virus som orsakar newcastlesjuka cirkulerar regelbundet hos vilda fåglar och det är viktigt att skydda sina tamfåglar från vilda fåglar. Genrebild höns, iStock.

Newcastlesjuka hos värphöns i Skåne län

Sidan granskades senast : 2024-05-22

Jordbruksverket pressmeddelande: fågelsjukdomen newcastlesjuka har konstaterats på en gård med cirka 230 000 värphöns i Helsingborgstrakten, Skåne län. Det visar provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Jordbruksverket har infört restriktioner i området för att undvika smittspridning. Newcastlesjuka är en allvarlig och smittsam sjukdom som drabbar fåglar. Sjukdomen är inte farlig för människor.

Besättningen har haft nedsatt äggproduktion och även så kallade skinnägg, det vill säga ägg utan skal.  

Cirkulerar hos vilda fåglar

– Virus som orsakar newcastlesjuka cirkulerar precis som fågelinfluensavirus regelbundet hos vilda fåglar. Därför är det alltid viktigt att vara noga med hygienrutiner och skydda sina tamfåglar från kontakt med vilda fåglar. Vi ser att de indirekta smittvägarna från vilda fåglar, deras spillning och miljön kan vara inkörsport för båda newcastlesjuka och fågelinfluensa så det gäller att ha goda biosäkerhetsrutiner för personal, redskap, foder och strö för att skydda sina fjäderfän. Det är också viktigt med smittskyddsrutiner för att minska risken för spridning mellan anläggningar, säger Maria Nöremark, biträdande statsepizootolog på SVA.

Smittutredning pågår

– På den smittade gården är det tillträdesförbud och där råder särskilda restriktioner, som innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna eller komma in till gården. Jordbruksverket har beslutat att samtliga djur ska avlivas och att stallarna därefter ska saneras. Åtgärderna är nödvändiga för att kunna bekämpa utbrottet och minska risken för fortsatt spridning av smittan, säger Ella Sigvardsson, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Läs mer i Jordbruksverkets pressmeddelande via länk nedan. 

Kontakt

Maria Nöremark

Biträdande statsepizootolog

Foto: Göran Ekeberg/Add Light