Gå direkt till innehåll
Räv i vinterlandskap
Genrebild räv. iStock

Rävens dvärgbandmask åter påträffad i Borlänge

Sidan granskades senast : 2023-03-31

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA har påvisat ett fall av rävens dvärgbandmask i Borlänge. Senast ett fall påvisades här var 2011. I den pågående landsomfattande övervakningen av parasiten har enbart två fynd gjorts sedan 2021.

I mars 2011 hittades ett fall av rävens dvärgbandmask i en räv skjuten under jakt cirka 15 km väster om Borlänge. Uppföljande undersökning av ett trettiotal rävar skjutna i Borlängetrakten var dock alla negativa. Ett nytt fall har nu upptäckts hos en räv skjuten 2022 på Kalkberget nära Romme strax söder om Borlänge.

– Det är inte förvånande att stöta på enstaka fall när man börjar leta. Parasiten kan förväntas finnas fläckvis i landet, något som övervakningen 2011-2014 visade. I den pågående övervakningen tar vi in prover från hela landet men bara ett nytt fall har hittats tidigare, det var 2021 i Kungsbacka kommun, säger Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på SVA.

Borlängebor behöver generellt inte vidta några speciella åtgärder. Risken för människor att bli sjuka är minimal och ingen behöver därför vara orolig. Jakthundar i smittade områden kan behöva avmaskas oftare. Hos Folkhälsomyndigheten, se länk nedan, finns svar på många frågor om dvärgbandmasken.

Fler prover, rävspillningar eller träck från döda rävar från närområdet, välkomnas för att undersöka hur utbredningen av parasiten ser ut lokalt. Följ länken nedan till webbsidan om övervakning för mer information. SVA tackar för alla bidrag så här långt!

Jordbruksverket finansierar den nya övervakningen som utförs av SVA i samarbete med Svenska jägareförbundet. Målet är att få in 3 000 prover för att få en uppdaterad bild på förekomst och utbredning av denna parasit under de cirka tre år övervakningen är tänkt att pågå.

Kontakt

Eva Osterman Lind

Laboratorieveterinär

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Du kanske också är intresserad av