Gå direkt till innehåll
Två talgoxar sitter vid en fågelmatare och äter frön.
Normalt sett drabbas inte småfåglar av fågelinfluensa. Det är främst gäss, måsfåglar och rovfåglar som pilgrimsfalk som smittas den här säsongen. Foto: iStock

Småfåglar går bra att mata trots fågelinfluensa

Sidan granskades senast : 2024-01-25

Den som matar småfåglar behöver inte oroa sig för att fågelinfluensa ska spridas vid fågelbordet. Även om vilda fåglar drabbas av influensa är det ovanligt att småfåglar smittas. Däremot finns andra sjukdomar som kan spridas, vilket gör det viktigt att hålla rent vid fågelbordet.

Under vintern kan det vara svårt för en del vilda djur att hitta mat. Mesar, finkar och sparvar med flera kan ha det tufft under långa kalla vintrar. Att mata småfåglar med rätt foder är ett bra sätt att hjälpa till på, men tyvärr kan sjukdomar lätt spridas när många fåglar samlas på en begränsad yta. Några sådana sjukdomar är salmonellos, fågelkoppor, papegojsjuka och gulknopp.

– Gulknopp orsakas av en parasit och sprids framför allt under sommarhalvåret när fåglar äter eller dricker tillsammans med en infekterad fågel, exempelvis vid fågelautomater eller fågelbad, säger Gustav Averhed, patolog vid SVA.

En sjukdom som sprids särskilt under senvintern och våren är salmonellos. Den bakterieorsakade sjukdomen ses ofta i anslutning till fågelbord och drabbar främst finkfåglar som domherre, grön- och gråsiska och grönfink. Inköpta fröer eller annat foder har inte visat sig vara någon vanlig källa för salmonellasmitta, utan fåglarna smittas av sjuka fåglar som utsöndrar bakterier med avföringen.

– Om man ser symptom eller misstänker att småfåglar är smittade kan man sluta mata under två veckor och rengöra foderautomaterna med tvål och vatten samt desinfektionsmedel. Sedan går det bra att börja mata igen, säger Gustav Averhed.

Några råd om vad man bör tänka på för att minska smittrisken:

  • Använd fågelmatare av material som är lätt att hålla rent och som är konstruerade så att fåglarna inte kan sitta i maten och förorena den
  • Håll fågelmatare och marken under fågelmataren så rena som möjligt för att förhindra att fåglar kommer i kontakt med avföring
  • Lägg gärna granris på marken eller ha en uppfångningsbehållare täckt med finmaskigt nät under bordet
  • Se till att fågelmataren inte har vassa spetsar och kanter
  • Tvätta händerna efter hantering av fågelborden eller fåglar så att du inte får i dig eventuella bakterier
  • Mata inte vilda fåglar i närheten av anläggningar med tama fåglar
  • Vid misstanke om sjukdomsutbrott bör matningen avbrytas helt under några veckor

Rapportera in sjukdom och dödlighet

Uppträder sjukdom eller dödlighet hos fåglar vid foderbordet vill SVA gärna få in rapporter och ibland material för undersökning. Kontakta alltid SVA först för att diskutera om det är lämpligt att skicka in döda fåglar för obduktion.

Kontakt

Gustav Averhed

Patolog, Bitr. statsveterinär

Porträtt av man.