Gå direkt till innehåll
Personal vid SVA undersöker strandad späckhuggare.
Personal från SVA har undersökt den strandade späckhuggaren på plats. Provsvar väntas om ett par veckor. Foto: Jesper Jerremalm

Strandad späckhuggare undersöks av SVA

Sidan granskades senast : 2023-05-19

En späckhuggare hittades strandad i Sotenäs kommun på Västkusten. Personal från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har varit på plats och tagit prover.
– Det är ett mäktigt djur som vi aldrig tidigare undersökt. Det är spännande, men också såklart ledsamt att den har dött, säger patolog Norbert van de Velde, vid SVA.

På torsdagsmorgonen den 18 maj hittades en död späckhuggare som flutit i land vid Hunnebostrand, i Sotenäs kommun. Personal från SVA har åkt till platsen för att kunna undersöka djuret samt ta prover. Förhoppningsvis kan proverna senare visa vad som orsakade dess död.

– Det är en vuxen, mycket mager och gammal hane. Vikten är cirka 2800 kilo, men borde ha varit det dubbla. Så det kan röra sig om en gammal individ, som magrat av och slutligen dött, säger Gustav Averhed, patolog vid SVA.

Slitna tänder och tom magsäck

Späckhuggaren är 6,8 meter lång. På plats kunde man se att tänderna var kraftigt nedslitna, ner till pulpan. Mag- och tarmsystemet var tomt, och den hade endast lindrigt med parasiter. Enstaka blåmärken fanns på kroppen och rivmärken av okänt ursprung på huden. I övrigt visades inga andra uppenbara sjukliga förändringar.

Proverna kommer att analyseras på SVA

Prover från samtliga organ har tagits och kommer att undersökas på SVA. Man kommer då att leta efter tecken på sjukliga förändringar som kan ha bidragit till att den dog. Resultaten från dessa undersökningar kan väntas först om ett par veckor.

Kontaktpersoner för journalister

Gustav Averhed

Patolog, Bitr. statsveterinär

Porträtt av man.

Norbert van de Velde

Patolog, veterinär

Statens veterinärmedicinska anstalt

Du kanske också är intresserad av