Gå direkt till innehåll
I ett labb skärs en provbit från en bit kött med skalpell.
Vildsvinskött ska testas för trikiner, till första analysen används 5 gram. Bild: Rodrigo F. Stoehrel/SVA.

Vildsvinspaketet söker anbud på utbildningsplatser

Sidan granskades senast : 2024-02-12

För att komma igång med den utbildning som krävs för att jägare ska få sälja sitt vildsvinskött till konsument kan utbildningsanordnare som lämnar anbud få bidrag.

För att komma igång med den utbildning som krävs för att jägare ska få sälja sitt vildsvinskött till konsument kan utbildningsanordnare som lämnar anbud få bidrag.

Vildsvinspaketets syfte är att mer vildsvinskött ska hamna på konsumenters tallrikar. Fyra myndigheter samverkar och nu har Länsstyrelserna gått ut med en upphandling för att utbildningar ska finnas när reglerna är klara.   

Anbud utbildningsplatser ska lämnas senast den 27 februari

Det kommer föreskrifter som gör det möjligt för jägare att sälja vildsvinskött direkt till konsumenter under förutsättning att hen är utbildad viltundersökare samt har gått en kompletterande vildsvinsutbildning. För att både stimulera jägare att gå kursen och utbildningsanordnare att arrangera kursen, söker nu Länsstyrelsen Kronoberg anbudsförfrågningar på ett antal utbildningsplatser.

 

Upphandlingen är nationell och vänder sig till utbildningsanordnare i hela Sverige. Utbildningsanordnaren kan i sitt anbud föreslå lärarledd utbildning eller webbutbildning. Vildsvinsutbildningen kan anordnas av till exempel jägarförbund studieförbund eller andra aktörer men den ska, i likhet med dagens viltundersökarutbildningar, godkännas av Livsmedelsverket innan den genomförs. Till de första platserna på utbildningen kan bidrag sökas som täcker kostnaden.  

Direktlänk till upphandlingen finns nedan.

 

Kontakt upphandling

Ulf Larsson, Länsstyrelsen Kronobergs län

010-223 77 82

ulf.larsson@lansstyrelsen.se

Kontakt SVA

Joakim Nordblom

Pressekreterare

Porträtt av Joakim Nordblom

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Du kanske också är intresserad av