Gå direkt till innehåll
Fem personer håller en stor prischeck.
Hästvärldens Hållbarhetspris delas ut till HästSverige där Gittan Gröndahl, Carin Wrange, Anna-Lena Holgersson, Lisa Chröisty och Göran Dalin är drivande i arbetet.

Webbplatsen HästSverige får hållbarhetspris

Sidan granskades senast : 2024-02-22

HästSverige är en webbplats för hästkunskap som bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet och den drivs av SVA och SLU i samarbete med flera organisationer*.  Med hästvärldens Hållbarhetspris ges HästSverige ett erkännande för sitt arbete. 

Lövsta Future Challenge och Gothenburg Horse Show´s Hållbarhetspris delades ut på Hästföretagarforum. Juryn hade en tuff överläggning med de drygt 40 nomineringarna innan det blev klart att kunskapssajten HästSverige vinner.

– Det känns väldigt roligt att HästSverige blivit den självklara webbplatsen för seriös och hästkunskap som bygger på forskning i Sverige, och att satsningen belönas med detta erkännande. Vi har byggt upp HästSverige sedan 2009 med det långsiktiga målet att skapa en oberoende plattform för aktuell, saklig och vederhäftig information om hästar. Det behövdes en motvikt till många budskap på internet som bygger på tyckande, tro eller mer eller mindre förtäckt reklam för produkter och tjänster som kanske inte alltid håller måttet, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA och en av initiativtagarna till HästSverige.

- Med Hållbarhetspriset känns det som vi ligger rätt i vår vision om att HästSverige ska vara allas kunskapssajt för friska och hållbara hästar, avslutar Gittan Gröndahl.

Ambitionen med HästSverige är att forskningsresultat ska nå ut och komma hela hästnäringen till del.

– Vi vet att många hästägare använder kunskapssajten HästSverige när man diskuterar foderstater eller en hästs mående, när man läser på om nya rön eller bara vill söka kunskap. Nyfikenhet och kunskap är en viktig nyckel till god hästhållning och djurvälfärd och HästSverige gör en otrolig insats, säger Alexandra Mörner, ordförande i juryn.

På Hästföretagarforum berättade vinnaren och finalisterna om sina olika hållbarhetssatsningar och vilka effekter dessa haft.

– Det känns fantastiskt att kunskapssajten HästSverige är så uppskattad och nu uppmärksammas på detta sätt. Det är en ära att få företräda alla som bidragit till den värdefulla sajt på cirka 800 sidor som vi har idag. Det stora värdet med HästSverige att det är en lättillgänglig källa för alla till faktagranskad kunskap som är byggd på vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Anna-Lena Holgersson på SLU, ansvarig utgivare för HästSverige.

*Satsningen var ursprungligen ett initiativ från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), SVA (Statens Veterinärmedicinska anstalt), Hästnäringens Nationella Stiftelse, Stiftelsen Hästforskning,  Lantbrukarnas riksförbund och Agria Djurförsäkring. Idag stödjer även Svenska Djurskyddsföreningen och Ulla Håkansons Stiftelse arbetet.

Kontakt

Gittan Gröndahl

Statsveterinär, forskare VMD

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Du kanske också är intresserad av