Gå direkt till innehåll
Bild för pressmeddelande
Kampanjen samlas under hashtaggen #smittfrittstall. Bild: hastnaringen.se.

Smittfria stall målet för stor hästkampanj

Sidan granskades senast : 2022-02-03

Kvarka, virusabort, hästcorona och hästinfluensa – det är många smittor som florerar bland hästar nu. Kampanjen #smittfrittstall kommer pågå under februari för att få stopp på spridningen. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA har tillsammans med ett tiotal hästorganisationer tagit fram budskap och material.

Hästnäringen i Sverige och övriga Europa har under de senaste åren skakats av stora utbrott av olika smittor som stoppat hästsporten inom både hoppning, dressyr, trav och galopp. Ett exempel är utbrottet av EHV-1 i Spanien våren 2021 med hundratals infekterade internationella tävlingshästar och spridning av smittan över Europa. Arton hästar dog, inklusive två svenska hopphästar. Det blev tävlingsavbrott i Sverige och tio andra europeiska länder under en stor del av tävlingssäsongen. Ett annat exempel är bakteriesjukdomen kvarka som i snitt drabbar ett svenskt stall i veckan. Det senaste året har kvarka lett till långvariga och kostsamma avbräck för flera ridskolor och andra verksamheter. Fokus i kampanjen är att visa på att det finns enkla rutiner i vardagen som kan skydda hästarna.

– Svenska veterinärer och hästägare är bland de bästa i världen på att hantera smittor på ett modernt sätt. De använder sig av förebyggande vaccinering, snabb isolering av misstänkta fall, provtagning och inte minst transparens om smittläge och åtgärder. Men hästvärlden är global och smittor sprids snabbt inom och mellan länder och alla är inte lika vaksamma. Det kommer också hela tiden nya hästägare som behöver lära sig samtidigt som nya och förändrade smittor dyker upp, säger Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på SVA.

Checklistor och konkreta verktyg

SVA har bidragit till checklistor och andra verktyg för att uppmärksamma och säkra smittskyddet. Dessa kommer att spridas från organisationerna via webb och sociala medier under kampanjen i februari under hashtaggen #smittfrittstall.

– Om alla som har hästar gör rätt i vardagen kan fler hästar hålla sig friska och större smittoutbrott förhindras, säger veterinär Linda Perttula på SVA. Det är störst chans för hästar att klara sig från smittsam sjukdom om deras ägare har lärt sig känna igen de första symptomen på smitta och vet hur man bäst agerar mot smittspridning vid träning och tävlande.

Checklistorna kommer gå att ladda ner på Hästsveriges hemsida, sidan kommer fyllas på med fler checklistor under hela februari.

Kampanjen #smittfrittstall har utformats gemensamt av organisationerna i Hästnäringens Djurvälfärdskommitté. Kommittén är ett nätverk för frågor kring hästens välfärd, smittskydd samt doping och medicinering som samordnas av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). SVA ingår i nätverket tillsammans med Brukshästorganisationernas samarbetskommitté, Hästnäringens Riksanläggningar – Flyinge, Strömsholm, Wången, LRF Häst, Svensk Galopp, Svenska Hästavelsförbundet, Svenska Islandshästförbundet, Svenska Ridsportförbundet, Svensk Travsport, Swedish Warmblood Association och Western Riders Association of Sweden. Även kunskapssajten HästSverige deltar.

Läs mer

Smittskydd för häst

Läs mer hos andra

Hästsverige: Hästorganisationer i gemensam kampanj


Gittan Gröndahl

Statsveterinär, forskare VMD

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Du kanske också är intresserad av