Gå direkt till innehåll
Bild för pressmeddelande
När subventionen börjar gälla 1 juli ändras priset för trikinanalys till noll kronor.

SVA utför trikinanalyser på vildsvin för 0 kronor

Sidan granskades senast : 2021-06-28

För att öka avskjutningen av vildsvin och mängden vildsvinskött som konsumeras har regeringen beslutat om subvention. SVA uppfyller regeringens krav om ackreditering och från 1 juli, när den statliga subventionen träder ikraft, kommer privatpersoner få trikinanalyser utförda på vildsvin för noll kronor.

På Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA råder det febril aktivitet för att uppfylla regeringens intentioner och Livsmedelsverkets anvisningar om hur subventionen rent praktiskt ska gå till.

– Trots att hanteringen av de subventionerade analyserna inte är kristallklar ännu kommer vi från och med torsdag att erbjuda trikintester kostnadsfritt för privatpersoner som själva ska konsumera köttet i enlighet med regeringens önskemål. Det här är en efterlängtad subvention som är ett steg mot att öka avskjutningen av vildsvin och samtidigt öka betydelsen av vildsvinskött i svensk livsmedelsproduktion. Även om det är färre än tio fall av trikiner hos vildsvin varje år rekommenderas starkt att jägare låter testa köttet som de ska äta. Extra viktigt är det med trikintestning av kött som ska grillas eller användas till korv eftersom eventuella trikinlarver inte dör förrän vid 68 grader, säger Eva Osterman Lind, laboratorieveterinär på SVA.

Privatpersoner måste använda en speciell remiss för subventionerade trikinanalyser (pdf).

För att prov ska skickas på ett säkert sätt kan jägare kostnadsfritt även beställa frankerade provpåsar

Privata kunder som har giltiga förbetalda analyser hemma i form av trikinkit rekommenderas att spara dem. SVA förlänger giltighetstiden för dessa kit med ett år i taget så länge den statliga subventionen gör analyserna kostnadsfria.

Läs mer

Trikiner hos vildsvin och andra svenska djur

Läs mer hos andra

Regeringens pressmeddelande: Jägare subventioneras för analyser av vildsvinskött.


Eva Osterman Lind

Joakim Nordblom

Pressekreterare

Porträtt av Joakim Nordblom

Foto: Göran Ekeberg/AddLight