Gå direkt till innehåll
Bild för pressmeddelande
SVEPM väljer Uppsala för att samla veterinärepidemiologisk expertis våren 2024.

Tongivande konferens inom veterinär epidemiologi till Uppsala 2024

Sidan granskades senast : 2022-03-23

Med missionen att förbättra hälsan hos djur, människor och miljön samlas årligen medlemmarna i SVEPM, Society for veterinary epidemiology and preventive medicine, för att utbyta erfarenheter och föra forskningen framåt. Det anrika sällskapet samlar veterinärer, biologer och virologer men även ekonomer, beteendevetare och matematiker som arbetar förebyggande med djurhälsa i gränslandet mellan vetenskap och policy.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU har fått det prestigefyllda uppdraget att stå som värdar för den konferens som ska hållas 2024. Ann Lindberg, som idag är generaldirektör på SVA, har även en bakgrund som professor och statsepizootolog på myndigheten och har tidigare varit president i SVEPM.

– Inom SVEPM diskuteras djurhälsofrågor utifrån många olika perspektiv. Epidemiologi handlar ju om att förstå sjukdomars effekt på populationsnivå, hur de kan förebyggas, och vilka konsekvenser de har, ekonomiskt, socialt och ekologiskt. Det är uttalat multidisciplinärt och den kunskap som tas fram utgör ofta underlag för olika beslut om sjukdomshantering. SVEPM är en tongivande och eftertraktad konferens att hålla så det är en fjäder i hatten för Sverige och Uppsala att få möjlighet att arrangera mötet 2024. Jag ser fram emot att visa upp SVA, SLU och Uppsala för kollegor från hela världen, säger Ann Lindberg.

Uppsala kommuns Convention Bureau har stöttat SVA och SLU i processen med att ansöka om SVEPM.

– Uppsala behöver internationella möten för utveckling och attraktionskraft. Med en väl utarbetad plan kan det bli stora mervärden kvar i Uppsala av prestigefulla möten som SVEPM. De kan bidra till att stärka högpresterande tillväxtsektorer och synliggöra stadens arbetsmarknad internationellt för ökad talangattraktion. Därför ska det vara enkelt att arrangera möten här. Vi är glada att valet föll på Uppsala och vi ser fram emot att få välkomna deltagarna till vår stad 2024, säger Lisa Wästberg på Uppsala kommun.

Fernanda Dórea är epidemiolog på SVA och medlem i SVEPM kommittén sedan 2018. Hon är nu på SVEPM 2022 i Belfast där årets konvent hålls.

– Inte förrän för några dagar sedan togs beslut om att årets konvent i Belfast skulle bli av fysiskt. Att inte kunna mötas och diskutera i samma rum har begränsat utbytet för alla de senaste två åren. Uppsala är en fantastisk stad och det kommer förstås vara betydligt roligare att kunna planera för att två-, trehundra deltagare kan ses på plats än ett digitalt event. Jag ser fram emot att börja planera när jag kommer hem, säger Fernanda Dórea från Belfast.

SVEPM 2022 pågår 23 - 25 mars i Belfast, 2023 kommer det hållas i Toulouse.

Läs mer

Läs mer hos andra

SVEPM

SVEPM 2022 Belfast


Fernanda Dorea

Forskare, veterinär

Porträtt av Fernanda Dorea

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Joakim Nordblom

Pressekreterare

Porträtt av Joakim Nordblom

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Du kanske också är intresserad av