Gå direkt till innehåll
Bilden visar betande kor.
Betande kor. Foto: Bengt Ekberg/SVA

Sverige fortsatt fritt från bluetongue

Sidan granskades senast : 2020-01-24

I december genomförde Jordbruksverket i samarbete med SVA och Växa Sverige en provtagning för att undersöka förekomst av antikroppar mot bluetounge (”blåtunga”). Totalt 188 tankmjölksprover från besättningar med ovaccinerade kor i riskområden analyserades. Alla prov var negativa vilket innebär att vi sannolikt inte haft smittan i Sverige under 2019.

Samtidigt kommer rapporter från Belgien att bluetougevirus cirkulerat där under knottsäsongen 2019. Sjukdomen är därmed fortfarande högaktuell även för Sverige under kommande knottsäsong. Om läget inte förändras kommer en liknande undersökning att genomföras också nästa år.

Bluetongue förekommer främst i Afrika, Mellanöstern, Nordamerika och Medelhavsområdet. Under 2006 spreds sjukdomen för första gången till Nordeuropa, och 2008 även till Sverige. Efter en omfattande vaccinationskampanj kunde Sverige friförklaras 2010. Bluetongue orsakas av ett virus som sprids via svidknott.

Alla djur som smittas blir inte sjuka och graden av symtom varierar från lindriga symtom till allvarlig sjukdom och död. Förutom feber ses svullnad och rodnad i slemhinnorna i munhåla och näshåla. Djuren saliverar och har nosflöde. I ovanliga fall kan svullnader kring huvudet ge upphov till cirkulationsstopp i tungan som då blir blå, vilket gett sjukdomen dess namn. Allvarliga symtom är vanligast hos får, nötkreatur får vanligen mildare symtom.

Du kanske också är intresserad av