Gå direkt till innehåll
En hand håller en mobil med rubriken Rapportera vildsvin.
Rapportera vildsvin är en utveckling av SVA:s webbapp rapporteravilt som används av jägarna som söker kadaver. Bild: montage iStock/SVA.

Uppdatering afrikansk svinpest (ASF) 1/11

Sidan granskades senast : 2023-11-01

Hittills har Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), påvisat 53 fall av afrikansk svinpest (ASF) på vildsvin. Samtliga positiva fall finns fortfarande inom det så kallade kärnområdet, det vill säga det område där positiva fall redan påvisats och där det är förväntat att hitta fler positiva fall. De nya resultaten förändrar inte bilden av läget. 

Efter att sökinsatserna under ett antal veckor fokuserats på mer perifera delar av den smittade zonen, har man nu åter börja söka i kärnområdet, bland annat i de delar där det sedan tidigare är känt att smittan finns. Vid dessa sökinsatser har ett antal kadaverrester hittats och i fyra av dessa har ASF påvisats. Det har i samtliga fall rört sig om skelettdelar som har legat i skogen en tid, och som har återfunnits väldigt nära varandra. 

Att vi hittar fler positiva fall i kärnområdet är helt enligt förväntan. Att samtliga positiva fynd gjorts i ett område där vi redan visste att smittan fanns och att det i samtliga fall rör sig om något äldre kadaverrester antyder att det inte förekommit omfattande aktiv smittspridning under de senaste veckorna vilket är positivt, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA. 

Vilka dagar analyser sker och när resultat publiceras beror på vilka fynd som görs och när provtagning sker. Antalet undersökta och antal påvisade fall redovisas i en karta, under kartan finns en tabell.

Som tidigare har nämnts finns två olika kartor på SVA:s webbsidor, den ena kartan visar resultat av övervakning i anslutning till den smittade zonen och den andra kartan visar även den kontinuerliga övervakningen som pågår i resten av landet. 

Kontakt

Karl Ståhl

Statsepizootolog, professor

Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Du kanske också är intresserad av